Servis Elemanı

İş ve Meslek Servis Görevlisi

Garson olarak da bilinmektedir. Garson kelimesinin kökenine bakıldığında Fransızca’dan geldiği görülmektedir. Fransızca garçon “Birinci oğlan, erkek çocuk, ikinci hizmetçi, uşak, çırak” anlamlarını taşır. Fransızca sözcük Germence yazılı örneği bulunmayan werkjōn “işçi, hizmetkâr” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Hint Avrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan werg- çalışmak, işlemek biçiminden evrilmektedir. Ahmet Mithat Efendi (1877), servis elemanı kavramına benzer olarak restoran hizmetçisi kavramını tarihte kullanan en eski yazılı kaynak olarak bilinmektedir.

Servis elemanı, yiyecek-içeceklerin servisinde en aktif çalışan kişidir. Yiyecek-içecek işletmelerinin hemen hemen hepsinde yer alır. İşletmenin ya da organizasyonun büyüklüğüne bağlı olarak dört ya da beş postadan (15-20 kişi) sorumlu olan, servis edilecek yiyecek ve içecekler konusunda bilgi, beceri, görgü ve tecrübeye sahip, servis usullerini (Rus, İngiliz, Amerikan Servisi vb.) bilen ve gerektiğinde uygulayan, hiyerarşik açıdan kendinden alt konumda çalışan komi gibi servise yardımcı olarak çalışan kişilerden sorumlu servis çalışanı olarak tanımlanmaktadır. Temel olarak servis elemanının işi yiyecek ve içecek servisinde misafir memnuniyetinin sağlanmasıdır. Bunun için iyi bir iletişim ve mesleki donanıma ihtiyacı vardır.

Düzgün fizikli, dikkatli ve beceri sahibi olması gereken servis personeli, yiyecek ve içecekler, temizlik yöntemleri, servis usulleri, hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgi sahibidir. Servis öncesinden sonuna kadar geçen süreçte gerekli malzemeleri kullanabilmelidir. Sipariş almak, gerektiğinde özel servis gerektiren yemekler hazırlamak ve servisini yapmak, yiyecek ve içeceklerle ilgili misafirlere tavsiyelerde bulunmak, sorumlu olduğu alt servis elemanlarını mesleki anlamda eğitmek, yönetmek, hesap almak gibi görevleri bulunmaktadır.

Referanslar

https://www.etimolojiturkce.com/kelime/garson, (Erişim tarihi: 17.07.2019); Olalı, H., Korzay, M. ve Yavuzer, H. Z. (1989). Otel İşletmeciliği. İstanbul: Yön Ajans; Sökmen, A. (2009). Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık; U.MS (2015). Ulusal Meslek Standartları, Mesleki Yeterlilik Kurumu, 11.09.2015 tarih ve 29472 sayılı Resmi Gazete; Yılmazer, MS, Kendirci, P. ve Yatkın, Ö. (2017). Turizm İşletmeciliği Endüstriyel ve Yönetsel Boyutlar. İçinde; A. Akbaba, Z. Öter, M. E. Güler ve V. Altıntaş, (Editör), Yiyecek-İçecek İşletmeciliği (ss. 77-91). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Denizer, D. (2012). Yiyecek - içecek işletmelerinin Sınıflandırılması ve Örgütlenmesi. İçinde; M. Sarıışık, (Editör), Yiyecek - İçecek Hizmetleri (ss. 2-28). Eskişehir: Açıköğretim Fakültesi Yayını.