-
2019
Güncel Türkçe sözlükte: “Lokanta, pastane, kahvehane vb. yerlerde müşterilere hizmet eden kimse” şeklinde tanımlanmaktadır. Sanayi devrimi, kadının çalışma hayatında yer alması, artan turizm seyahatleri, restoran işletmeleri, rekabet ve artan alım gücü gibi durumlar insanların günümüzde dışarıda yemek yeme etkinliğini artmasına neden oldu, bu durum hazırlanmış iyi bir yemeğin yanı sıra iyi bir servisi de önemli kıldı. Bir istasyonun (dört-sekiz masa) bütün servis hizmetlerinden sorumlu olarak restoran yöneticisi tarafından görevlendirilen garson, yiyecek ve içecek servisi konusunda yetişmiş bir işgörendir. Garsonlar istasyonlarına gelen müşterileri selamlayarak, restorana ait menüyü verir ve bazen menüde yer alan yemeklerin içeriği ve nasıl hazırlandığı hususunda bilgi verirler. Müşterilerin siparişlerini mutfağa ileten garson, yemek hazır olduğunda yemekleri mutfaktan alarak siparişi veren konuğun önüne servis eder. İstasyonunda yer alan masaları sürekli kontrol eden garson, müşterilerin isteklerini hızlı bir şekilde yerine getirmek için çaba harcar. Garson, müşterilerle iyi iletişime giren ve takımın bir üyesi olarak, iş arkadaşlarıyla birlikte müşterilerin yiyecek ve içecek servisini en iyi biçimde yaparak onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayan ve restoranını en iyi şekilde temsil eden kişidir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından garson, Servis Görevlisi olarak anılmakta ve MYK’ya göre Servis Görevlisi (Seviye 4): “Konaklama, eğlence ve yeme-içme işletmelerinde işletme politika ve izlekleri doğrultusunda salon ve masa düzenlemesi, misafir karşılama, rezervasyon alma, yiyecek ve içecek siparişi alma, özel teknikler kullanarak çeşitli yiyecek ve içecekleri servise hazırlama ve servis yapma, sorumlu olduğu servis istasyonları, barlar ve mutfak arasında koordinasyonu sağlama, servis alanına ilişkin aktivitelerin (düğün, ziyafet, kokteyl gibi) yürütülmesinde servis yöneticisine (Seviye 5) yardımcı olma, hesap alma ve kapama işlemlerini gerçekleştirme bilgi ve becerisine sahip kişi” şeklinde tanımlanmaktadır. Garsonlar için resmi bir eğitim zorunluluğu yasalarda yer almasa da işverenler genelde en az lise eğitimi almış kişileri işe almayı tercih etmektedir. Ayrıca MYK tarafından hazırlanan “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”nde de eğitim olarak bir garsonun (servis görevlisi) en az seviye 4, yani: Meslekî Ortaöğretim Diploması'na sahip olması gerektiği belirtilmektedir. Garsonun istihdam alanları incelendiğinde, garson yiyecek ve içecek servisi yapılan özel ve kamuya ait tüm mekânlarda (restoran, kahvaltı salonu, oda servisi, ziyafet salonu, toplantı salonu, lobi, havuz, gece kulübü, diskotek, barlar), gemilerde, trenlerde ve yatlarda görev yapabilmektedir. İş başında mesleğinin gerektirdiği özel kıyafetleri giyen garsonun uzun süre ayakta çalışması söz konusu olup, diğer yandan, resmî tatil günlerinde çalışma durumu, vardiya usulü ve fazla çalışma durumu da olabilmektedir.
Referanslar
Doğan, S. (2017). Otel İşletmelerindeki İş gören ve Yönetici Adaylarına Yönelik Performans Değerleme Formu Geliştirilmesi: Ankara İlinde Bir Uygulama (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Doğan, S. ve Tuncer, M. (2018). Otel Personeli İş İlanlarında Aranan Nitelik ve Becerilere Yönelik Bir Araştırma, Business & Management Studies: An International Journal, 6(4): 1231-1251; Gürel, M. ve Gürel, G. (2000). Servis ve Bar, Ticaret ve Turizm Okulları Temel Ders Kitabı (Sekizinci baskı). Ankara: Genç Büro Basımevi; https://portal.myk.gov.tr/index.php?fileName=10UMS0049-4%20Rev%2001%20Servis%20G%C3%B6revlisi&dl=Meslek_Standartlari/3589/SON_TASLAK_PDF_20180925_155940.pdf, (Erişim tarihi: 11.07.2019); http://sozluk.gov.tr/, (Erişim tarihi: 11.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Sökmen, A. (2008). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği (Dördüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.