Gueridon Servisi

Gastronomi

Küçük Servis Masası (Gueridon, Service Table, Side Table), müşteri masasında hazırlanan flambe yemeklerin servisinde, etlerin müşteri masasında kesilip porsiyonlanmasında, balıkların müşteri masasında ayıklanarak fileto edilmesinde ve gueridon servisinde müşteri masasının yanına eklenen ilave küçük bir masadır. Bu küçük ilave masanın boyutları müşteri masasının eninde ve müşteri masası ile aynı yüksekliktedir. Örneğin, müşteri masasının ölçüleri 80x120 santimetre boyutlarında ilave masanın ölçüleri 80x40 santimetre boyutlarındadır.

Gueridon, lüks alakart restoranlarda kullanılan ve daha çok dört kişilik dikdörtgen masaların yanında yer alır. Gueridon bazı kaynaklarda servis arabasıyla karıştırılır. Servis arabası, gueridona göre farklı yapıda ve değişik amaçlarla kullanılan bir araç olmakla birlikte bu araba da bazen, gueridon amacıyla kullanılır.

Gueridon Servisi; yiyeceğin müşteri önünde porsiyonlanarak veya hazırlanarak servis edilmesidir. Yiyecekler servis arabası, tepsi veya fayans üzerinde getirilir ve müşteriye takdim edildikten sonra masa kenarındaki servis sehpasına konulur. Servis müşterinin sağından yapılabileceği gibi sol tarafından da yapılabilir. Bu nedenle Gueridon servis kimilerince Rus, kimilerince İngiliz servisine benzetilir.

Yemeklerin porsiyonlanması dışında tranşlanması (Tranch), alevlendirilmesi (Flambe) ve pişirilmesi de misafir masası yanında gueridon üzerinde gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda yemeğin ön hazırlığı mutfakta yapıldıktan sonra her şey konuğun gözü önünde, masasının yanında hazırlanır. Bu nedenle uygulanması zor, eğitimli ve tecrübeli personel gerektiren bir servis türüdür. Yemeğin servisi uzun zaman alır ve servis için iki personele ihtiyaç vardır. Bu nedenle ziyafetlere ve kalabalık grupların servisine uygun değildir, genellikle alakart restoranlarda ve küçük grupların servisinde uygulanır.

Gueridon servisinde dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Bunlar; 1) tepsi veya fayansta hazırlanan yemeğin masaya getirilmesi, 2) müşterilere yemeğin takdim edilmesi için onay alınması, 3) yiyecek çiğ ise pişirilerek hazırlanması, 4) pişmiş ise gerekli porsiyonlama ve tabak düzenlemesinin yapılması ve 5) yemeklerin müşterilerin solundan tabaklara maşa ile servis edilmesi şeklinde sıralanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

turizmegitim.kulturturizm.gov.tr/ebook/yiyecekicecekservisi/elkitabi.pdf, (Erişim tarihi: 06. 08. 2020); http://www.goktepe.net/temel-servis-teknikleri-ve-servis-cesitleri.html, (Erişim tarihi: 06. 08. 2020); Kılıçhan, R. Kuver Çeşitleri ve Servis Usulleri, http://www.gastronomi-mutfaksanatlari.com/FileUpload/ks241201/File/kuver_cesitleri_ve_servis_usulleri.pdf, (Erişim tarihi: 06. 08. 2020).