Tacikistan Mutfağı

Gastronomi Dünya Mutfağı

Tacikistan, Orta Asya’da Fergana Vadisi olarak adlandırılan ve çok eski zamanlardan itibaren kültür, medeniyet ve kentleşme merkezi olarak ifade edilen bölgede bulunmaktadır. Tacikistan’ın etnik yapısı incelendiğinde; Özbekler, Ruslar, Kırgızlar ve diğer topluluklardan oluştuğu görülmektedir. Bölge sırasıyla önce Makedonyalıların hâkimiyetine girmiş, ardından Sakaların himayesinde kaldı. Sakaların etkisinin zayıflamasının ardından Kuşaneler bu bölgeye hâkim olmuş ve Taharistan ismiyle iki yüz yıl süren bir imparatorluk kurdular.

Tacikistan topraklarının yüksek dağlarla çevrili olması Tacikistan’ı pek çok açıdan sınırlamıştır. Tacikistan’da ekonomi birinci derecede tarım ve hayvancılığa dayanır. Yüksek otlaklarda koyun ve sığır yetiştirilmektedir. Üretilen tarım ürünlerinin başında pamuk, tahıl, çeşitli meyve ve sebzeler yer almaktadır. Ayrıca üzüm, susam, buğday, arpa, kavun, sebze yetiştirilmektedir.

Tacikistan’da çay en yaygın içeceklerden biridir. Kefir ise kahvaltıda ikram edilen bir diğer içecektir. Tacikistan geleneksel yemekleri tatlılarla başlamaktadır. Ardından çorba, etli yemekler ile devam etmektedir. Tacik kültüründe eve gelen misafirlere çay ve ekmek ikram edilir. Ekmeğin yanında bisküvi, kuruyemiş, tatlı ve tuzlu yiyecekler de sunulur. Mutlaka misafire yemek ikramında bulunulmaktadır. Çorba çeşitlerinin daha sınırlı olduğu bir mutfaktır. Yemekler daha ağır olduğu için çoğunlukla tek çeşitten oluşmaktadır Yemeklerde çok fazla et ve yağ kullanılırken, baharat kullanımı daha sınırlıdır. Tacik pilavı, pirinç, kuşbaşı et, havuç ve soğanla yapılan geleneksel bir yemektir. Bir diğer Tacik lezzeti ise kurutabdır. Kurutab, süzme yoğurt, kurut (keş), reyhan otu, dereotu, maydanoz ve fesleğen ile yapılmaktadır.

Referanslar

Hamzayev, D. (2013). Tacikistan Ekonomisi ve Türkiye ile Olan Ekonomik İlişkilerinin Değerlendirilmesi ve Geleceği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Ubaydulloev, M. (2016). Bağımsızlık Sürecinden Sonra Tacikistan’da Sosyo-Ekonomik Gelişmeler (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Güçlü Nergiz, H. (2019). Orta Asya Mutfağı. İçinde; Sarıışık, M. ve Özbay, G. (Editörler), Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler- Örnek Menüler ve Reçeteler) (ss. 287-312). Ankara: Detay Yayıncılık.