Pakistan Mutfağı

Gastronomi Dünya Mutfağı

Güney Asya’da yer alan Pakistan; Hindistan, Hint Okyanusu, İran ve Afganistan ile çevrilidir. Tarih boyunca Persler, Yunanlılar, İskitler, Araplar, Afganlar ve Türklerin işgaline uğradı. Babür İmparatorluğu, XVI. ve XVII. yüzyıllarda gelişti; XVIII. yüzyılda İngilizler bölgeye hâkim oldu. Pakistan İslam Cumhuriyeti 1947 yılında kuruldu. Pakistan, yarı tropikal bir iklime sahip olup, iç ve yüksek kesimlerinde kara iklimi hâkimdir.

Pakistan ekonomisi tarıma dayalıdır. Pamuk, buğday, şeker kamışı, pirinç ve mısır başlıca ürünleridir. Pakistan mutfağında et, sebze ve bakliyat tüketilir. Ekmek ve pirinç, mutfağın vazgeçilmez öğelerindendir. Pakistan, farklı pişirme yöntemlerinin kullanıldığı mutfaklardan biridir. Meyvelerden (taze ve kuru) farklı içkiler yapılmaktadır. Pakistanlıların en çok tükettikleri yiyeceklerden biri de yoğurttur. Farklı baharat ve otların yoğurda karıştırılması ile hazırlanan Raita olarak adlandırılan yiyecek de sık tüketilmektedir. Biryani pilavı ve ıspanaklı paratha geleneksel diğer yemekleri arasındadır.

Pakistan’da kent merkezi ile kırsal bölgelerde beslenme kültürlerinde farklılıklar dikkat çekmektedir. Kent merkezlerinde sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam geleneksel yemekler yenmektedir. Kırsal kesimde kahvaltıda Lassi olarak adlandırılan ayran ile yanında bir ekmek türü olan Chapati (çapati) ile et veya sebze yemeği tüketilir. Öğlenleri daha hafif yiyecekler, akşam ise sıcak yemekler tüketilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Güçlü Nergiz, H. (2019). Orta Asya Mutfağı. İçinde; M. Sarıışık ve G. Özbay (Editörler), Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler- Örnek Menüler ve Reçeteler) (ss. 287-312). Ankara: Detay Yayıncılık; İqbal, M. (2014). İnsan Bilgisayar Etkileşimi Standartlarına Göre Türkiye ve Pakistan’ın E-Devlet Portallarının Karşılaştırmalı Analizi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Yüzal, S. (2011). Pakistan Ülke Raporu. Ankara: Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi.