Mutfak Sanatları

Mutfağın yemek pişirme ile ilgili anlamına geldiği mutfak sanatları, genellikle yemek hazırlama, pişirme ve yemek sunumuyla ilgili mutfağın sanat kısmıdır. Mutfak sanatları alanında çalışan insanlar genellikle aşçı veya şef olarak adlandırılsalar da en genel anlamda mutfak artisti olarak bilinirler.

Mutfağın kökenleri yaklaşık iki milyon yıl önce ilkel insanlarla başladı. İnsanların et pişirmek için ateşi nasıl kullandığına dair çeşitli teoriler var. İlkel insanların çiğ bir parça eti alevlere fırlatıp cızırdamasını izlediği söylenmektedir. Bir başka teoriye göre, insanların bir orman yangında tesadüfen kavrulmuş etin tadına bakmış olabileceğini, ölen hayvanın etinin geleneksel çiğ ete göre daha iştah açıcı ve çiğnemesi ve sindirmesi daha kolay olduğunu keşfettikleri iddia edilmektedir. Çanak, çömlek ve taş eşyaların tanıtılması, çiftlik hayvanlarının evcilleştirilmesi ve tarımdaki gelişmelerle mutfak teknikleri geliştirilmiştir. İlk uygarlıklarda, krallar, aristokratlar veya rahipler için yemek pişiren profesyonel aşçılar ile aileleri için yemek yapan köylüler arasındaki ayrım birçok mutfağın gelişmesine neden olmuştur.

Mutfak sanatlarındaki gelişmeler ve teknolojinin yardımı ile tabakta yemeğin sunumu, büfelerin süslenmesi, sebze ve meyvelerden oyma tekniği ile dekor çalışmalarının yapılması, izomalt, şeker hamuru, pastilaj, çikolata gibi pastanede kullanılan gıdalar ile farklı teknikleri kullanarak yapılan çalışmalar yenilebilir eser niteliği taşımaktadır. Mutfak sanatları alanında dünyanın ilk sergisi olarak nitelendirilen Internationale Kochkunst-Austtellung 1900 yılında Frankfurt’ta yapılmıştır. 1951 yılında İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra aynı organizasyon altında yeni bir başlangıç yaparak mutfak sanatları sergisi tekrar açıldı. 1992 yılında isim değiştirerek ilk kez İKA/Aşçılık Olimpiyatları adı altında sergilenmiştir. WACS (Dünya Şefler Birliği) tarafından her dört yılda bir düzenli olarak yapılan, 2020 yılında ise 25.’si düzenlenen aşçılık olimpiyatlarında farklı kategorilerde mutfak sanatları içerikli yarışmalar düzenlenmektedir. Dünyada farklı aşçılık kuruluşlarının da yapmış olduğu organizasyon ve yarışmalar ile mutfak sanatları her geçen gün farklı boyutlar kazanmaktadır.

Referanslar

https://en.wikipedia.org/wiki/Culinary_arts, (Erişim tarihi: 30.08.2020); https://www.olympiade-der-koeche.com/en/ika/history/, (Erişim tarihi: 30.08.2020).