Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(İstanbul, 2003 - )

Türkiye’de yüksek öğretim düzeyinde öğretim faaliyetinde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki ilk lisans programıdır. Bölüm, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 24.04.2003 tarihli Yürütme Kurulu kararınca Dr. Tuğrul Şavkay’ın başkanlığında Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında kuruldu.

Amacı, Türk mutfağını kayıt altına almak, korumak ve geleneksel dokusunu bozmadan gelecek nesillere aktarmak olan Bölüm, bu misyonu doğrultusunda yaptığı çalışmalarla bu alanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün ikiz üniversiteler ağı olan UNITWIN’e Türkiye’den kabul edilen ilk Bölüm olma özelliğine sahiptir. François Rabelais Tours Üniversitesi’nin temsil ettiği Food Culture and Development (2015) ve Universitat Oberta de Catalunya’nın temsil ettiği Safeguarding and Promotion of Cultural Food Heritages UNESCO/UNITWIN (2016) kürsülerinin ağlarına katıldı. Bölüm, çölyak hastaları için geliştirdiği bitkisel protein değeri yüksek tarhana ürünü ile ilgili geleneksel dokuyu koruyarak geliştirdiği üretim tekniği için patent alarak (Tescil no: 2012 10099) dünyada patentli ürünü olan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü oldu (2014).

Temel hedefi, dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar uluslararası mutfak teknikleri, Türk mutfağı teknikleri, yiyecek-içecek işletmeciliği, gıda bilimi, yemek kültürü ve tarihi, tasarım, sanat ve estetik gibi alanlarda eğitim vererek yiyecek- içecek sektöründe farklı alanlarında çalışacak gastronomi ve mutfak sanatları bilgisine sahip bireyler yetiştirmek olan Bölüm, sektörden gelen öneriler ve bilim ve teknolojideki yeniliklere paralel olarak değişen ihtiyaçlar doğrultusunda 2019 yılında modüler eğitim sistemini benimseyerek öğretim programının içinde konsantrasyon alanları oluşturdu. Bu bağlamda, var olan programa ek olarak Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği ile Mutfak Bilimi, Grafik Tasarımı Bölümü işbirliği ile Gıda Tasarımı ve Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü ile işbirliği ile Gastroartoloji modüllerini oluşturdu. Böylece, Türkiye’de bu alanda öğrencilerine lisans öğretimi sırasında uzmanlık alanı açan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü oldu.

İlk iki yıl derslerin ortak işlendiği Bölümde, öğrenciler üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerini uzmanlaşmak istedikleri modülün ders programından seçmektedir. Dört yıllık ders programı kapsamında her biri 60 iş günü olmak üzere iki staj zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını yurtiçinde veya yurtdışında beş yıldızlı otel işletmelerinin mutfak, yiyecek-içecek maliyet kontrolü veya satın alma bölümlerinde, Michelin Yıldızlı restoranlarda, dergilerde, organizasyon şirketlerinde, gıda fabrikalarının araştırma geliştirme (AR-GE) bölümlerinde, ve/veya seçtikleri modüller kapsamındaki işletme ve kuruluşlarda tamamlamaktadırlar. Kurulduğu yıllarda yetenek sınavı ile öğrenci alan Bölüm, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararıyla 2015 yılından itibaren merkezi giriş sınavıyla sözel puan türünden öğrenci kabul etmektedir. Ulusal ve uluslararası alanda birçok başarılı şefler yetiştirmiş olan bölümün çok sayıda akademik yayınları, endüstriyel ve akademik iş birliktelikleri bulunmaktadır.

Referanslar

Başarılı Türklerle Röportajlar. (2018). DTIK Bülten, 25-26. http://dtik.org.tr/UserFiles/Document/DTIK-BULTEN-Sayi-1.pdf, (Erişim tarihi: 31.12.2019); https://gsf.yeditepe.edu.tr/tr/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-bolumu, (Erişim tarihi: 31.12.2019).