Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları
(İzmir, 2017 - )
-
2019
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 26. 09. 2016 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığ’nın teklifi üzerine, 28.03.1983 tarihli ve 2809 sayılı yasanın ek 30’uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nun 2016/9275 sayılı kararı ile kuruldu. Yüksekokulda, zamanın ve gelecekte muhtemel ihtiyaçlara cevap verebilecek son derece modern kampüs ve ders ortamlarında, teorik ve uygulama ağırlıklı ders müfredatları ile uzmanlaştıkları alanlarda çalışma hayatının gereklerine tam olarak hazır mezunlar yetiştirmek amaçlandı. Yaşar Üniversitesi’nin kurucusu Yaşar Holding’in temel faaliyet alanları olan gıda ve turizm alanlarında nitelikli personel istihdamı amacıyla 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Yönetim Bilişim Sistemleri ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde lisans eğitimine başlandı. 2018 - 2019 eğitim-öğretim yılından itibaren de Turizm Rehberliği Bölümü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun bünyesinde eğitim ve öğretime başladı.
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; teknik bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmeyi amaçlayan, temel olarak gastronomi, gıda, turizm ve işletmecilik ayakları üzerine yapılandırılmış bir bölümdür. Dört yıllık lisans programı süresince öğrencilerine Gastronomi Tarihi, Gıda Bilimi ve Teknolojileri, Yemek Pişirme Teknikleri, Mutfak Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet ve Satın Alma, Restoran ve Banket Yönetimi, Türk ve Uluslararası Mutfak Kültürü, Beslenme ve Menü Planlama, İşletme, Girişimcilik ve Gastronomi Turizmi gibi konularda eğitim verme amacı taşıyan disiplinlerarası bir bölümdür. Başta Yaşar Holding Gıda ve İçecek Grubu Şirketleri olmak üzere birçok kamu ve özel kurum/kuruluşları ile işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalar ile teorik bilgiyi uygulama eğitimi ile pekiştirmek mümkün olmaktadır.
Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans diplomasını almaktadır. Bu sayede ulusal veya uluslararası konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek bölümlerinde, restoran, kafe vb. yiyecek – içecek işletmelerinin mutfak ekibinde veya işletme bölümünde, gıda işletmelerinin araştırma - geliştirme bölümlerinde, yiyecek-içecek işletmelerinde girişimci ve/veya işletmeci olarak ya da yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışma fırsatı bulabilirler.
Referanslar
Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (2019). https://ubyo.yasar.edu.tr/, (Erişim tarihi: 28.12.2019); Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü (2019). https://gca.yasar.edu.tr/bolum-tanitimi/, (Erişim tarihi: 21.12.2019).