Kadim şehir olarak bilinen Mardin yeryüzünde tarımın doğduğu, Mezopotamya (Bereketli Hilal) bölgesinde yer alan şehirlerden biridir. Şehrin adı ilk defa Romalı tarihçi Ammianus Marcellinus tarafından zikredilir. İpek Yolu güzergâhında bulunan kent doğal kayalıklardan oluşan bir kalenin üzerinde kuruludur. Konumu nedeniyle turistik çekiciliklerden biri olan ulaşılabilirlik unsuru kapsamında önemli bölgenin önemli destinasyonlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Şehrin en önemli çekim merkezi olan eski Mardin, Artuklu ilçesinde yer almaktadır. Bölge kültürel peyzaj alanı olarak 2000 yılında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Birinci Cadde’de bulunan bakırcılar çarşısı, butik oteller, telkâri gümüşçüler, müzeler, manastırlar, kilisiler, medreseler, camiler, tarihi taş konaklar ve yöresel restoranlar nedeniyle önemli bir turizm çekim merkezidir. Medeniyetler beşiği olarak görülen Mardin, geçmişten günümüze kadar farklı etnik grupların (Süryani, Yezidi, Kürt, Türk, Arap, Ermeni vs.) birlikte yaşadığı kozmopolit şehirlerden biridir. Bu etnik grupların sahip olduğu farklı kültür, yaşam tarzı ve inancı, şehri kültürel yönden zenginleştirmiştir. Bu nedenle özelikle inanç ve kültür turizmiyle ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte Mardin, zengin yöresel mutfağıyla da ön plana çıkmaya başlayarak gastronomi turizmi yönünden de bir cazibe merkezi haline gelmeye başladı.

Turistik öneme sahip ikinci bölge ise Ortaçağ şehri görünümündeki Midyat ilçesidir. Midyat Tur Abdin bölgesinin merkezi konumundadır. Bu bölge ayrıca Süryani halkının bağcılığa ve şarap üretimine başladığı bölge olarak da bilinmektedir. Midyat; Estel ve Eski Midyat olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Şehirde turistik çekiciliğe sahip olan kesim Eski Midyat kesimidir.

Genel olarak geleneksel taşı, dini ve yerel mimarisi, teraslı kentsel yapısı ve yedi bin yıllık tarihi geçmişiyle yaşayan bir müze olarak görülen Mardin’de turizm açısından önemli olan Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı (Diğer adı Deyru’l-Umur), Meryem Ana (Hah) Manastırı, Mor Yakup Manastırı ve Mor Malke Manastırları bulunmaktadır. Ayrıca adını Pers İmparatoru olan Darius’dan alan ve günümüzde Mezopatomya’nın Efes’i olarak adlandırılan Dara antik kenti Mardin’de bulunmaktadır.

Mardin’de turizm işletme belgeli 21, belediye belgeli 29 otel ve dokuz kamu konukevi ile toplam 4.563 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Mardin iline karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Her yıl Uluslararası Gençlik ve Çocuk Tiyatroları Festivali, Uluslararası Mardin Film Festivali, Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali, Uluslararası Kiraz Festivali, Harire Şenliği gibi ulusal ve uluslararası etkinlilere ev sahipliği yapmaktadır.

Referanslar

İşler, İ. & Çetin, M. (2000). Dinler ve Diller Diyarı Midyat. İstanbul: Midyat Belediyesi Yayını; Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Mardin, https://mardin.ktb.gov.tr/ (Erişim tarihi: 18.06.2020); Mardin Valiliği (2020). Coğrafya ve Kültür, http://www.mardin.gov.tr/sehrimiz (Erişim tarihi: 18.06.2020); Midyat Shiluh Süryani Şarapçılık (2014). Süryani Şaraplarının Kısa Tarihçesi http://www.shiluh.com.tr/tr/suryani-sarabi/, (Erişim tarihi: 20.06.2020); UNESCO (2000). Mardin Cultural Landscape. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/1406/, (Erişim tarihi: 18.06.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Karasu, A. (2013). Türkiye’de İzlenen Turizm Politikaları: Mardin Turizmine Yansımaları (Yayınlanmış yüksek lisans tezi). Düzce: Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.