Mahmutlu Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir kaplıcadır. Kaplıcanın sınırlarında yer aldığı Çiçekdağ, Kırşehir’in kuzeyinde 950 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve 936 metre rakımda yer almaktadır. Çiçekdağ ilçesine bağlı 44 köy bulunmakla birlikte, söz konusu köylerden biri de Mahmutlu Köyü’dür. Türkmen aşiretlerinin XVIII. yüzyılda yerleştiği bölgelerden biri olan Mahmutlu, Şeyhbilan Aşireti'nin Kırşehir’de kurduğu ilk köylerdendir. Nüfus yoğunluğu ve köklü aileler açısından oldukça etkin ve büyük bir köy olarak bilinmektedir. Karasal bir iklime sahip olan Mahmutlu Köyü’nün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Mahmutlu Köyü’nü bölgede önemli kılan unsurlardan biri de bölgenin en sıcak kaynak suyuna sahip bir kaplıcasının olmasıdır. Mahmutlu Kaplıcası’nda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan iki ayrı sondaj çalışması sonucunda; 311,2 metre derinlikte 73,2°C ve 16 l/sn, kompresörlü 40 l/sn debili, 1.149 metre derinlikte 76,5°C ve 33 l/sn, kompresörlü 80 l/sn debili iki kaynak bulunmuştur. Kaplıcanın suyu; sodyum klorürlü, kalsiyum sülfatlı, karbondioksitli ve radonludur. Kaplıcanın banyo kürleri romatizma, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına; içme kürleri ise mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Mahmutlu Kaplıcası, küçük hamam ve büyük hamam olmak üzere iki kaplıcadan oluşmaktadır. Ancak, suyu diğer kaplıcaların suyuna kıyasla daha sıcak (ortalama 63°C) olmasına rağmen, çevrede konaklama tesislerinin bulunmaması nedeniyle kaplıcadan etkin bir şekilde yararlanılamamaktadır. Bu nedenle bölgede çıkan termal su, seracılıkta kullanılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://kirsehir.ktb.gov.tr/TR-196431/mahmutlu-kaplica.html, (Erişim tarihi: 19.12.2019); http://www.kirsehir.gov.tr/kaplicalar-ve-sifali-sularimiz, (Erişim tarihi: 19.12.2019); https://www.koylerim.com/cicekdagi-mahmutlu-koyu-318581h.html, (Erişim tarihi: 20.12.2019); http://www.cicekdagi.gov.tr/tarihce, (Erişim tarihi: 20.12.2019); Kaya, Ç. (2019). Jeotermal Kaynakların Turizmde Değerlendirilmesi, Kırşehir Üzerine Bir Araştırma (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.