Termal Turizm İşletmesi

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Termal turizm işletmesinden önce termal turizmin tanımını yapmak gerekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı termal turizmi “Termomineral su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamaları yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımı ile meydana gelen turizm türüdür” şeklinde tanımlamaktadır. Termal turizm işletmeleri, insanların sağlıklarını korumak ve artırmak amacı ile gittiği şifalı suların bulunduğu yerlerde konaklama, dinlenme ve yeme-içme gibi hizmetlerin yanı sıra uzman personel eşliğinde su ve çamur kürü, fizik tedavi gibi hizmetleri de sunan işletmelerdir.

Termal turizm işletmeleri, günümüzde sadece sağlık hizmeti vermenin ötesine geçerek turistik anlamda da hizmet vermeye başlamıştır. Özellikle yakın doğal çevresini rekreatif faaliyetlerle sunduğu ürün yelpazesine ekleyerek genişlettikleri görülmektedir. Bu düşünce birçok termal turizm işletmesi yönetiminin de önem verdiği bir konu haline gelmiştir. Bu düşünceyi benimseyen işletmelerin en önemli hedeflerinin sadece sağlık amaçlı seyahat eden kişilerin değil, farklı amaçlarla turistik seyahate çıkanların da dikkatlerinin çekilmesinin ve bu tür işletmelerin yerli ve yabancılar için düzenlenen tur programlarına dahil edilmesinin sağlanması olduğu gözlemlenmektedir.

Termal işletmeler tek başlarına turistik çekicilik oluşturabildiği gibi, hâlihazırda inşa edilmiş bir konaklama tesisine de ilave edilerek o tesisi daha çekici kılabilmektedir. Temel amacı sağlığı geri kazanma (kür), sağlığı artırma ve geliştirme (SPA ve wellness) olan termal turizm işletmeleri, bir destinasyondaki turistik ürünleri termal ürünler ile zenginleştirerek turistleri çekmeyi ve bununla birlikte yerel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Termal turizm işletmeleri müşteri beklentileri doğrultusunda her geçen gün nicelik ve nitelik olarak gelişmektedir. Termal turizm işletmelerinin sundukları hizmetlerin bir kısmının; balneo-terapiye elverişli olması, iklim kürü, güneş kürü, açık hava terapisi, aletli veya aletsiz masaj ve diyet terapi olanakları vb. standartlara uygun olması gerekmektedir.

Yukarıda bir kısmı sayılan standartlara bakıldığında, termal turizm işletmesi kavramı altında tıbbi uygulamaların ağırlıklı olduğu ve işletmelerin sağlığı geri kazanmaya odaklandığı anlaşılmaktadır. Bu özellikleri, termal turizm işletmelerinin aşağıdaki sınıflandırmasında kısmen görmek mümkündür: Kaplıca tesisleri (öncelikle temizlenmeye yönelik termal banyolar), kaplıca ve içmeler (hem konaklama hem tedaviye yönelik), günübirlik tesisler (havuzlar, çeşitli banyolar, su eğlence parkları gibi olanaklar), fizik tedavi tesisleri, termale yönelik konutlar (devre mülk) ve termal oteller (kür, rekreasyon vb. hizmetleri kapsayan akredite işletmeler).

Termal turizm işletmelerinin önemli bir özelliği turizm (konaklama, yiyecek-içecek vb.) ve sağlıkla (kür, masaj vb.) ilgili birçok farklı unsuru bir arada barındırmasıdır ve bu nedenle profesyonel bir yönetim biçimi zorunludur. Termal turizm işletmelerinin yapıları gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri almaları gerekmektedir.

Referanslar

Çontu, M. (2015). Termal Turizm İşletmelerinde Hizmet Standartlarının Geliştirilmesi. İçinde; M. Altındiş (Editör), Termal Turizm (ss. 13-22). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Tokmak, C. (2015). Termal Turizm. İçinde; S. Pınar-Temizkan (Editör), Sağlık Turizmi (ss. 37-73). Ankara: Detay Yayıncılık; Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Genel Tanımlar, http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR-11475/genel-tanimlar.html, (Erişim tarihi: 26.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mutlu, A. S. ve Kabakulak, A. (2018). Termal Turizm İşletmeleri. İçinde; S. Çelik ve B. Yalçın, (Editör), Termal Turizm ve İşletmeciliği (ss. 97-110), (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.