Hamamözü Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Amasya tarihinde önemli bir yer edinmiş olan Amasya ilinin eski idarecilerinden Arkut Bey’e ithafen Arkut Bey Kaplıcaları ya da Arkut Beye Hamamı olarak da bilinmektedir. Hamamözü Kaplıcaları, Amasya’nın, Amasya ile Çorum arasında yer alan Hamamözü ilçesinde deniz seviyesinden 640 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kaplıcalar, Amasya il merkezine 90 kilometre uzaklıkta olup Merzifon veya Çorum’dan 40 kilometre, Gümüşhacıköy ilçesine ise 21 kilometre mesafede yer almaktadır. Hamamözü ilçe merkezinde bulunmaktadır ve Laçin yolu üzerindedir. Kendi aracı olmayıp toplu taşıma ile kaplıcalara ulaşmak isteyenler için Hamamözü Belediyesi tarafından ulaşım hizmeti verilmektedir.

Hamamözü Kaplıcaları’nın tarihi tam olarak bilinmese de antik çağlardan bu yana kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ayrıca MS 50’li yıllardan beri işletilmekte olduğu yapılan kazılarda ortaya çıktı. Ancak ilk ve büyük onarımını Selçuklu beylerinden Arkut Bey zamanında gördü. O güne kadar bir sızıntı halinde yeryüzüne çıkan şifalı su o günün imkânları dâhilinde bir kaplıca inşa ettirildi ve biri kadınların diğeri erkeklerin kullanımına açık olan iki kubbeli bir tesis haline getirildi. Kaplıca, daha sonraki dönemlerde Osmanlılar tarafından da işletildi. 1877 Osmanlı – Rus Harbi’nden sonra Kafkasya’dan göç eden kimseler buraya yerleşti ve günümüze kadar kaplıcanın idaresini üstlendiler. Modern termal tesisler ise ancak 2000’li yıllarda hizmete açıldı. Bu modern tesisler, tedavi amaçlı kür merkezi olarak yapıldı ve iki adet kapalı havuzu, saunası, kür havuzları, Türk hamamları, özel aile banyoları, restoranı, konferans salonu, satış üniteleri ile 63 odalı ve 130 yatak kapasiteli konaklama üniteleri bulunmaktadır. Bu tesisin yanı sıra halen çalışır durumda olan Eski Hamam da hizmetini sürdürmektedir. Modern termal tesisler günümüzde, Hamamözü Belediyesi tarafından işletilmekte, ancak bazı zamanlarda ihale yoluyla özel kişilere kiralanabilmektedir. Kaplıca, kadınlar ve erkeklere ait bölümleri ile sabah saat 04:00’ten gece yarısına kadar (24:00) hizmet vermektedir. Yaz aylarında, pazar günleri hariç, 13:00–18:00 saatleri arasında değişim yapılmaktadır. Kaplıcaya gelen ziyaretçilere giriş ve çıkışlarda kaplıca yönetimi tarafından peştamal, büyük havlu ve baş havlusu verilmektedir.

Hamamözü Kaplıcaları’nda üç kaynak bulunmaktadır ve bu kaynakların suyu, sodyumlu ve bikarbonatlı sular grubuna girmektedir. Kaplıca suyunun radyoaktivitesi 6 eman, pH değeri 7,4, sıcaklık derecesi 38oC ve içmenin derecesi 17oC’dir. Kaplıcanın şifalı suları hem içme hem de banyo amaçlı kullanılmaktadır. İçme olarak kullanıldığında bu suların insanın içini temizlediğine ve mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. Banyo amaçlı kullanıldığında ise romatizma, nevralji, nevrit, kadın hastalıkları ve her türlü ağrıya iyi geldiğine inanılmaktadır.

Referanslar

Avşaroğlu, M. (1968). Amasya – Hamamözü Arkıtbey Kaplıcası. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu (ss. 30). Ankara: Güneş Matbaacılık; Gezer, G. (1970). Hamamözü Kaplıcaları. İçinde; Şifa Dağıtan Sular (ss. 29-30). İstanbul: Dilek Matbaası; Şimşek, M. (2003). Amasya İli Şifalı Suları: Hamamözü Kaplıcaları. İçinde; Şifalı Sulara Yolculuk (ss. 82-83) (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Termal Rehber (2020). Hamamözü (Arkut Bey) Kaplıcası, https://termalrehber.com/kaplica/hamamozu-arkut-bey-kaplicasi/, (Erişim tarihi: 28.01.2020); Türkiye Kültür Portalı. (2020). Hamamözü Arkut Bey Kaplıcaları, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/amasya/gezilecekyer/hamamozu-arkut-bey-kaplicalari, (Erişim tarihi: 28.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Avşaroğlu, M. (1968). Amasya – Hamamözü Arkıtbey Kaplıcası. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu (ss. 30). Ankara: Güneş Matbaacılık.