Termal Banyo

Kavram Turizm Çeşitleri Rekreasyon Sağlık Yönetimi

İnsanlığın başlangıcından beri beden ve ruh temizliği, önemli bir konudur. İnsanlar, ruh temizliği için tapınaklar, beden temizliği için hamamlar inşa etmişlerdir. Dinsel törenin bir parçası olan beden temizliği zamanla yıkanma kültürüne dönüşmüştür. Hamamlar, uygarlığın ve günlük hayatın vazgeçilmezidir. Türklerin, Doğu Roma’yı zapt etmesinden sonra Roma hamamı geleneğini kendi gelenekleri ile birleştirmesi sonucu dünyaca ünlü Türk hamamları ortaya çıkmıştır. Türk hamamları işlevsel olarak üçe ayrılmaktadır; Halk hamamları: Bunlara çarşı hamamları da denir. Herkesin yıkanma ihtiyacını karşılayabileceği yapılardır. Özel hamamlar: Büyük evlerin hamamlardır. Kaplıcalar: Şifalı su kaynakları üzerine inşa edilmiş hamamlardır.

Kaplıcalara tedavi amaçlı hamamlar demek mümkündür. Termal banyolar, genellikle kaplıcalarda kullanılan bir tedavi uygulamasıdır. Zaman içinde bilim haline gelen ve balneoloji kavramı ortaya çıktı. Balneoloji kavramı, banyo bilimi olarak adlandırılmaktadır. Balneoterapi ise, yeraltı ve yerüstü kaynakların kür şeklinde tedavi amaçlı kullanımına ilişkin faaliyetleri içerir. Doğrudan organizmanın düzenleme mekanizmasına etki eden ve diğer destekleyici tedavi türleriyle birtakım özel etkiler kazanan bir yöntemdir. Balneoterapide termo mineral sularla yapılan banyolar, termal banyo olarak adlandırılır ve en çok kullanılan yöntemdir. Bu banyolar sıcaklık derecelerine göre sınıflandırılır. Su, 34ºC’ın altında ise soğuk, 34-35 ºC arası ise ılık, 36-40 ºC arası sıcak, 40 ºC ve üzerinde ise çok sıcak banyo olarak adlandırılır. Banyolar doktor gözetiminde kür şeklinde ve genellikle 20 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanır. Alınacak banyonun niteliği hastaya göre değişerek tam, yarım ve oturma şeklinde olabilir. Bir kür en az üç haftadan oluşur. Kürün uygulanışına hastanın durumuna göre doktor karar verir. Havuzlarda hijyen önemli olduğundan havuza giriş öncesi duş almak, ayakları dezenfekte etmek önemlidir. Havuz suyu her bir kullanıcı için saatte 1500 mililitre yenilenecek şekilde olmalıdır. Ayrıca termal tedavi havuzları, yüzmek için olmadığından derinliği 150 santimetreyi geçmez. Sıra banyosu olarak adlandırılan kısımlarda ise banyo alanı beş metrekare olarak belirlenir. Küvetler her kullanıcıdan sonra temizlenerek değiştirilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Arasıl, T. (1991). Termal Suların Sağlık Alanında Kullanılması, Anatolia: Turizm ve Çevre Dergisi, 2(17-18): 45-48; Bozok, D. (2005). Türk Hamamı ve Geleneklerinin Turizmde Uygulanışı (Bursa Merkez İlçede Bir Uygulama), Sosyal Bilimler Dergisi, (13): 62-86; Dunbabin, K. (1989). Baiarum Grata Voluptas: Pleasures and Dangers of the Baths. Papers of the British School at Rome, (57): 6-46; Karagülle, (2008). Hidroterapi, SPA, Balneoterapi, Talassoterapi, Türkiye Klinikleri J. S. Med. Sci., 28(6): 224-229; Kültür ve Turizm Bakanlığı (t.y.), Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, http://yigm.kulturturizm.gov.tr, (Erişim tarihi: 26.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Karagülle M. Z. (2002). Kaplıca Tedavisi, Balneoterapi ve Klimaterapi. İçinde; M. Z. Karagülle ve M. B. Doğan (Editör), Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi (ss. 1-48), (Birinci baskı). İstanbul: Nobel Tıp Kitapevleri; Karagülle M. Z. (2002). Kaplıca Tıbbı ve Kaplıca Tedavisi, Balneoloji ve Kaplıca Tıbbı (Birinci baskı). İstanbul: Nobel Tıp Kitapevleri.