Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Bağlı olduğu Sandıklı ilçesine dokuz kilometre mesafede, Antalya-Afyonkarahisar karayoluna altı kilometre mesafede yer almaktadır. 500 metre derinlikte bulunan jeolojik çatlağın çeşitli noktalarından çıkan şifalı suların kullanıldığı kaplıca yaklaşık 160 bin metrekarelik oldukça geniş bir alana sahiptir. Toplamda 3.500’ün üzerinde yatak kapasitesine sahip olan kaplıcada beş otel bulunmaktadır. Bunlardan üç tanesi beş yıldızlı, bir tanesi üç yıldızlı ve bir tanesi de butik otel statüsündedir. Apart, villa ve çadır gibi diğer konaklama imkânlarının da yer aldığı kaplıca alanında termal sulardan yararlanılması için açık ve kapalı termal havuzlar, Türk hamamı, sauna, çamur banyosu ve saatlik banyo için kullanılan alanlar vardır. Rekreasyon ihtiyacını karşılamaya yönelik botanik bahçesi, yürüyüş ve bisiklet parkurları, sergi salonu, spor salonu, oyun salonu, çocuk oyun alanları ve piknik alanı yer almaktadır. Kaplıca alanı içerisinde pazar yeri, fırın, market gibi alışveriş ihtiyacını karşılamaya yönelik üniteler vardır.

Kaplıcanın tarihine bakıldığında Frigler döneminden beri kullanıldığı görülüyor. Kaplıcanın bulunduğu ilçeye “Frigya Salutaris” (Şifalı Frigya) ismi verilmiştir. Bizans döneminde de aktif olarak kullanılan kaplıca içerisinde o dönemlerde kalan hamam kalıntıları görülebilmektedir. 1940 yılında özel idarenin sahipliğinde bulunan kaplıca küçük bir alanı kaplamaktaydı ve içerisinde üç havuz ve çamur banyoları alanı vardı. 1942 yılında işletme hakkı belediyeye verilen kaplıca hâlen Sandıklı Belediyesi’nce işletilmektedir. Sandıklı Hüdai Kaplıcası en çok çamur banyoları ile bilinmektedir. Bölgeye özgü çok az kumlu ve kırmızımsı kilden oluşan toprak termal su ile karıştırılmakta ve yaklaşık 45°C sıcaklığa sahip çamur elde edilmektedir. Sadece Belediyeye ait kür merkezinde yaklaşık 150 adet çamur banyosu küveti vardır.

Doğal çıkışlı kaynağa sahip olan kaplıca suyunun sıcaklığı 70-80°C’dir. Kaplıca suları bikarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum, arsen, sülfat, karbondioksit, bromür içerir. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Toplam mineral oranı 1636,1 mg/l’dir. Suyun sıcaklığı 70-80°C, debisi ise 4000 l/sn.’dir. Kaplıca suyunun kas-iskelet sistemi hastalıklarını, romatizmal hastalıkları ve bazı iç hastalıklarını iyileştirdiği belirtilmektedir. Kaplıca suyu banyo kürü, içme kürü ve inhalasyon uygulamalarında kullanabilmektedir.

Referanslar

Aygen, M.S. (1979). Afyonkarahisar Kaplıcaları ve Madensuları. Afyon: Türkeli Yayınları, https://hudai.sandikli.bel.tr/index.php?p=hakkimizda, (Erişim tarihi: 03.04.2021); https://kaplica.saglik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 17.08.2019); Karagülle, M.Z. ve Doğan, M.B. (2007). Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; Tuna, N. (1976). Sandıklı Kaplıcaları ve Romatizmada Kaplıca Tedavisi. Ankara: Mars Matbaası; Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını, No: 1006.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aygen, M.S. (1979). Afyonkarahisar Kaplıcaları ve Madensuları. Afyon: Türkeli Yayınları, https://hudai.sandikli.bel.tr/, (Erişim tarihi: 03.04.2021).