Termalizm

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon Sağlık Yönetimi

Termal turizm, giderek gelişen ve önemli bir ekonomik sektör haline gelen turizm türleri arasında yer almaktadır. Sağlıklı kalmak veya iyileşmek amacıyla belirli bir süre içinde şifalı suların bulunduğu tesislerde konaklama, eğlenme, dinlenme faaliyetini termalizm (termal turizm) olarak tanımlamak mümkündür.

Termalizm kapsamında balneoterapi, klimaterapi, inhalasyon terapisi, içme kürleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve psikoterapi gibi hizmetler verilmektedir. Termal turizm, kaplıcalar yoluyla gelişen bir turizm türüdür. Diğer bir ifadeyle kaplıcaların bulunmadığı bir yerde termalizmin gelişmesi son derece güçtür. Bu nedenle doğal mineralli sıcak suların çıktığı veya çıkartıldığı yerler, termal turizmin de gelişme potansiyeli olan yerlerdir. Termalizmin gelişebilmesi için yalnızca şifalı su potansiyeli yeterli değildir. Bunun yanında turistik tesislerin de gelişebileceği doğal ve beşeri olanakların bulunması gereklidir. Konaklama, rekreasyon, ulaşım ve sağlık hizmetlerinin gelişme potansiyeline sahip alanlar, termal turizmin de gelişebileceği yerler durumundadır.

Termalizm, sağlık turizmi açısından da önemlidir. Tamamlayıcı tıp teknikleri arasında termal kürler de bulunmaktadır. Bu bağlamda termalizmi, sağlık turizmi ile ilişkilendirmek mümkündür. Tedavi hizmeti sunan termal turizm tesisleri tamamlayıcı tıp ve fizik tedavi rehabilitasyon uzmanlarını istihdam etmek durumundadırlar. Bu yönüyle termal tesisleri birer hastane gibi değerlendirmek doğru olacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Avşaroğlu, M. (1968). Termalizm ve Klimatizm 1 Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu. Ankara: Güneş Matbaacılık; Balcıoğulları, A. (2013). Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Anadolu Şifalı Suları ve Günümüzün Termal Turizmi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 17(3): 287-306; Nalbant, Ö. (1988). Termal Turizm Pazarlaması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.