Andon Ilıcası (Andon) İçmeleri / Küçükçayır İçmeleri

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Merkez ilçeye bağlı Küçükçayır Köyü sınırları içerisinde yer alan Andon Ilıcası, Salarha yolu üzerinden Rize merkeze 25 kilometre uzaklıkta, yöreye özgü bitki örtüsüne sahip ormanlık alan içerisinde ve deniz seviyesinden 763 metre yükseklikte yer almaktadır. İki ayrı içmesi bulunan yöre, beş bin nüfuslu bir yerleşim birimi olma özelliğini taşımakta ve yedi mahalleden oluşmaktadır.

Andon yöresi ve çevresinin jeolojisi incelendiğinde üst kretase yaşlı riyodasit, dasit lav ve piroklastikleri, bazalt, andezit lav-piroklastik karmaşığı ve üzerinde de granit-monzonit-granodiyorit, mikrogranit intrüzifleri yaşlıdan gence doğru sıralanarak yer almaktadır. Sodyum, kalsiyum, bikarbonat, sülfat, magnezyum, demir ve karbondioksit içeren Andon ılıca suyunun sıcaklığı 10-15°C, pH değeri 6,1 ve radyoaktivitesi 3,6 emandır.

Andon Ilıcası’nın özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla 1972 yılında Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü Kimyevi Tahlil Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen analizlerde, sodyum bikarbonatlı karbongazoz su grubuna dâhil olduğu, içeriğinde demir ve alüminyum mevcut olduğu belirlenmiştir. Renksiz, kokusuz, tortulu ve gazlı olan sudan kaynağında tüketim yapıldığında kalp, bağırsak hastalıkları, beslenme bozuklukları, karaciğer ve safra yolları hastalıkları, mide ve kan hastalıklarına iyi geldiği, banyosunun ise romatizmal hastalıklara, kırık ve çıkıklara ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Suyun tadı sodaya benzemektedir. İnsan vücudunda rahatlama etkisi yarattığı da bilinmektedir.

İçme çeşmelerinden sağlık kazanmak adına günde ortalama 1.000 kişi yararlanmakta olup, yörede toplam yatak sayısı 200 civarında olan konaklama tesisleri bulunmaktadır. Günübirlik turlar için uygun olan Andon yöresi; doğası ile turistlerin ilgisini çeken bir yer olmakla birlikte yaz aylarında turist yoğunluğunun yaşandığı, piknik vb. faaliyetler gerçekleştirilen dinlence yerlerine de sahiptir.

Yararlanılan Kaynaklar

Göçmez, G., Kara, İ. ve Ayaz Bozdağ, A. (2007). Rize ilindeki Sıcak ve Mineralli Suların Hidrokimyasal Özellikleri, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23 (1-2), 165-175.; http://termalrehber.com/rize-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 18.11.2019); http://www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=3529, (Erişim tarihi: 19.11.2019); https://www.takvim.com.tr/yasam/2012/12/09/guzellik-iksiri-rize, (Erişim tarihi: 18.11.2019); Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2012). Rize GPS Koordinatlarıyla Turistik ve Doğal Varlıklar Envanteri. TR90/TURİZM001-A/307 no’lu Coğrafi Tabanlı Kültürel ve Turistik Envanter Projesi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kara, İ. (1997). Türkiye Termal ve Mineralli Sular Envanteri. Rize: MTA Gen. Md. No: 53; Ölmez, E. (1979). Rize-Andon İçmecesi Jeoloji ve Hidrojeoloji Raporu. Ankara: MTA Gen. Md., Derleme Rapor No: 6602.