Gazlıgöl Kaplıcaları
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2021
Türkiye’nin en eski kaplıcalarından biri olan Gazlıgöl Kaplıcaları, 2005 yılında Ömer-Gecek, Sandıklı-Hüdai ve Bolvadin Heybeli Kaplıca alanları ile birlikte Turizm Merkezi olarak ilan edildi, ancak 2019 yılında termal turizm merkezi statüsünden çıkarıldı.
Termal Turizm Merkezi statüsünden çıkarılsa da son yıllarda özellikle termal turizm olanakları ile yerli turistlerin ilgisini çekmektedir. Afyonkarahisar’da en çok yatırım yapılan bölgelerden biridir. Son yıllarda çok sayıda ikincil konut ve devre mülk yapıldı.
Gazlıgöl Kaplıcaları, Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu üzerinde, İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Suyun sıcaklığı 45-68 °C olup debisi 9 l/sn.’dir. Kimyasal özelliği ise hiperterm, hipotenik, alketihir karbonatlı ve hafif radyoaktif bileşiminden oluşmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre kaplıcanın, içme ve banyo tedavisi olmak üzere iki tür şifa özelliği vardır. Termal suyun şu rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir; romatizmal hastalıklar (iltihaplı eklem romatizması), kireçlenme, omurga rahatsızlıkları, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kemik hastalıkları ve kadın hastalıkları. İçme kürü olarak kullanıldığında ise; böbrek hastalıklarına, safra yolları ile ilgili rahatsızlıklara ve karaciğere olumlu etkileri görülmektedir. Bölgede sıcak sularla birlikte maden sularının da bulunması burayı önemli bir içmece merkezi haline getirmektedir. Kızılay tarafından işletilen maden suyu buradan çıkmaktadır. Gazlıgöl Kaplıcalarında çok sayıda devre tatil modeliyle çalışan belediye belgeli termal tesis bulunmaktadır. Ancak genel amaçlı kullanımın en yoğun olduğu yer Afyonkarahisar Belediyesi tarafından işletilen Gazlıgöl Kaplıcaları veya diğer ismiyle Eski Hamam’dır. Kaplıcada toplamda beş adet genel havuzlu hamam, dört adet havuzlu dubleks villa, 16 adet de çift odalı ve küvet tipi banyolu birim vardır. Genel havuzlu hamamlardan biri şifalı içme suyuna diğeri ise cilde iyi gelen özel kaynak suyuna sahiptir ve cilt hamamı olarak isimlendirilmektedir. Bu hamamlarda kaynak suyu ile birlikte sondaj suyu da mevcuttur. Tedavi, banyo şeklinde uygulandığı gibi sıcak su içilerek de yapılmaktadır. Diğer üç hamamda ise sondaj suyu bulunmaktadır.
Bölgeye ulaşım havayolu, demiryolu ve karayolu ile sağlanmaktadır. Gazlıgöl Kaplıcalarına en yakın havaalanı, Kütahya ve Afyonkarahisar kentleri arasında bulunan Altıntaş ilçesindeki Zafer Havalimanıdır. 15. 11. 2012 tarihinde hizmete giren Zafer Havalimanı Türkiye’nin en büyük beşinci uluslararası havalimanı özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Havaalanı (yaklaşık 170 kilometre uzaklıkta) ile Ankara’da bulunan Esenboğa Havaalanı'ndan da (yaklaşık 233 kilometre uzaklıkta) yararlanılmaktadır. İstanbul, Eskişehir, Adana, Konya ve Denizli’den hareket eden tren seferleri bulunmakla birlikte Afyonkarahisar-Eskişehir ve Afyonkarahisar-İhsaniye arasında çalışan şehirlerarası otobüs işletmeleriyle de bölgeye kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Ancak turistlerin büyük bir bölümü karayolu ulaşımını tercih ederek özel araçları ile gelmektedir. Ayrıca Afyonkarahisar-Gazlıgöl arasında saat başı çalışan dolmuş seferleri de bulunmaktadır.
Gazlıgöl Kaplıcalarında 2019 yılı itibariyle belediye belgeli 18 termal villa, 33 apart, 16 devre mülk villa, 14 pansiyonda toplam 12.548 yatak kapasitesi mevcuttur. Bunun dışında Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 117 oda ve 233 yatak kapasitesiyle toplam altı adet otel işletmesi bulunmaktadır. Alanda özel sektör ve kooperatifler tarafından yapılan termal villalar özellikle kiralanarak yurtiçi turistin hizmetine sunulmaktadır.
Referanslar
İçlek, G., Gül, A. ve Metin, K. (2017), Ayazin Örenyeri’nin Eko turizm Açısından Değerlendirilmesi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Özel sayı 3: 145-159; Kültür ve Turizm Bakanlığı (Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) (2019), Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63509/gazligol-termal-turizm-merkezi.html, (Erişim tarihi: 30.05.2019); https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63508/termal-saglik-turizmi.html (Erişim tarihi: 23.03.2021); Mutlu, H. (1997). Gazlıgöl (Afyon) Termal ve Maden Sularının Jeokimyasal Özellikleri ve Jeotermometre Uygulamaları, Jeoloji Mühendisliği, 50: 1-7; Özdemir, M.A. ve Kervankıran, İ. (2012). Afyonkarahisar İlinin Turizm Gelişimi ve Çekicilikleri, Sosyal Bilimler Dergisi, 9: 123-142; Taş, B. (2012). Afyonkarahisar İli’nde Termal Turizmin Gelişimi, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26: 139-152,