Kaplıca İşletmeciliği
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Kaplıca Yönetmeliği’nin amacı, birçok doğal kaynağı kullanarak tedavi amaçlı kurulacak her tür tesisin nitelik ve niceliğinin belirlenmesi, kurulması, işletilmesine ilişkin izinlerin verilmesi, denetlenmesi ve sağlık için uygunluğunun kontrol edilmesidir.
Kaplıca tesisi, Kaplıca Yönetmeliği çerçevesinde mineralli su ve çamur gibi doğal kaynakların tedavi edici unsurlarını sunmak üzere oluşturulmuş ve bu kaynaklar üzerinde yada çok yakınında kurulmuş tesislerdir. Bu tesisler bünyelerinde çeşitli kürlerin sunumu için gereken her türlü olanağa (havuz, sıra banyolar, duşlar, vs.) sahip olmalıdır. Böyle bir tesisisin sevk ve idaresi, kaplıca işletmeciliği olarak adlandırılır. Kaplıca işletmeciliği, Kaplıca Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Kaplıca işletmesinde, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak bir otel işletmesinde bulunan konaklama birimleri, restoran işlemeleri, bar ve kafeteryalar, güvenlik, teknik hizmetler ve diğer idari hizmetler yer alır. Bunun dışında tedavi birimleri ile boş zaman aktiviteleri için gereken unsurlar da bulunur.
Kaplıca işletmesinde çalışanların ve kullanıcıların hiçbir riske maruz kalmamaları için gereken tedbirleri almak işletmecinin sorumluluğundadır. Kaplıca tesislerinde işletmecinin işinin başında devamlı bulunması şarttır. Aksi halde bir mesul müdür görevlendirmek gerekir. Ancak işletmecinin sorumluluğu mesul müdür atamayla ortadan kalkmaz. Kaplıcalar Yönetmeliği'ne göre mesul müdür, sağlık alanında yüksekokul mezunu olmalıdır. Diğer personelin de lise düzeyinde sağlık eğitimi almış olması gerekir. Kaplıca tesislerinde sağlık personeli ve uzman hekim çalıştırılması mecburidir. Uzman hekim birden fazla işletmede çalışabilirken, sağlık personeli tek kaplıcada tam zamanlı çalışır.
Kaplıca tesisinde; balneoterapi, klimaterapi, psikoterapi ile medikal ve fizik tedavi uygulanabilir. İşletme büyüklüğüne göre kaplıca hangi tedavi unsurlarını bünyesinde barındırıyorsa o tedaviye ilişkin tesisin sahip olması gereken nitelikleri (oda havuz, tedavi birimi gibi unsurların büyüklükleri, özellikleri vs.) kaplıca yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre düzenlemek zorundadır.
Kaplıca tesisleri sağlık açısından denetimine tabidir. Bakanlık oluşturduğu komisyon ile bu tesisleri denetler. Ayrıca üç ayda, yılda ve üç yılda bir yapılması gereken, kaynağa ilişkin farklı kimyasal analizler de bulunmaktadır. Yapılan analizlerde yönetmeliğe aykırı bir durum varsa işletme uyarılır.
Devam eden haftada tekrar numune alınır, analiz sonucu yine uygunsuzluk bulunursa tesisin faaliyeti 15 gün süreyle durdurulur. Süre bitiminde alınan numune yönetmeliğe uygun bulunursa işletmenin faaliyetine izin verilir ve bir ay süreyle haftalık izlenir. Bu süreç sonunda yönetmeliğe uygun bulunursa normal sürece dönülür.
Kaplıca Yönetmeliği'ne göre işletme izni, izin belgesi üstünde yazan kişi, adres ve işletme için geçerlidir. Bunlardan biri değişirse izin belgesi iptal olur. Yönetmeliğe aykırı davranan işletmeler ile sahipleri hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri uygulanır.
Referanslar
Aksu, C. ve Aktuğ, G. (2011). Güney Ege Bölgesi Termal Turizm Araştırması Raporu, http://geka.gov.tr/Dosyalar/o_19v5e3rnhs11tg319h35c11c928.pdf, (Erişim tarihi: 15. 07. 2019); Kılıçarslan, M. (2012). Sağlık Turizmi ve Türkiye’de Sağlık Turizmi Bakımından Termal Turizm. İstanbul: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kaplıcalar Yönetmeliği. (2001/7/24). Resmi Gazete, http://www.resmigazete.gov.tr /eskiler/2001/07/20010724.html, (Erişim tarihi: 18. 07. 2019).