Ziga Kaplıcaları

Turizm Çeşitleri

Kaplıca tarihinin Roma İmparatorluğu döneminde bu bölgede yer alan Nora şehrinde yaptırılan hamama dayandığı düşünülmektedir. Roma ordusunun seferden döndükten sonra askerlerinin üç gün süreyle hamamdaki suda dinlenmeleri gelenek olmuş ve kaplıca suyunu kullanmanın önemli olduğu inanışı bir kült haline gelmiştir. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi Yaprakhisar Köyü bölgesinde ve Ihlara Vadisi’ne sınırı olan bir konuma sahip olan Ziga Kaplıcaları, Aksaray’a 30 kilometre, Güzelyurt’a 18 kilometre ve Ihlara Vadisine beş kilometre uzaklıktadır. Kaplıca bölgesine, Nevşehir, Konya ve Kayseri’de bulunan havaalanları ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Kaplıca termal suyu daha çok banyo kürü şeklinde kullanılmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın tespitlerine göre tesisteki kaplıca suyu romatizmal hastalıklarda, kaşıntılı ve döküntülü hastalıkların yardımcı veya tamamlayıcı şekilde tedavi edilmesinde, ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılabilmektedir. Bununla birlikte, metabolizma bozuklukları, göz hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi farklı hastalıklara da iyi gelmektedir. Kaplıca termal suyunun sıcaklığı 47°C olup, kimyasal olarak birçok mineralden oluşmaktadır. Termomineral kükürtlü sodyum, bikarbonatlı ve karışık formda özelliklere sahiptir. Fiziksel olarak renksiz ve berrak özellikte olan termal suyun toplam minerali oldukça yüksek (7609 mg/l) iken suyun debisi 150 l/sn ve çözünmüş H2S miktarı 41,2 mg/l’dir. Farklı minerallerden oluşan kaplıca sıcak suyu, içerisinde yoğun olarak kalsiyum, sodyum, klorür ve hidrokarbonat iyonu bulundurduğu için tortu oluşturması ve içerisinde bulunan katyon ve anyonların traverten oluşumuna uygun olması nedeniyle kaplıca bölgesi traverten alanı olarak planlanmıştır. Kaplıcanın bulunduğu alan Bakanlar Kurulu Kararı ile doğal kaynakların kirlenmemesi amacıyla yapılaşmaya kapatıldı.

Kaplıca bölgesinde biri 2002 diğeri de 2012 yılında faaliyetlerine başlayan iki ayrı tesis çalışmakta ve bu iki tesiste toplam 158 apart ve 396 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ayrı ayrı kadın-erkek sıcak su havuzları, sauna, açık ve kapalı spor alanları, konferans salonları, çocuk oyun alanları, açık restoran ve market-manav imkânlarının olduğu tesislerden biri mayıs ve eylül ayları arasında, diğeri sürekli hizmet vermektedir. Her iki tesis de turizm işletme belgeli ve Sağlık Bakanlığı onaylı olup, aktif olarak çalışmakta ve tedavi amaçlı da kullanıldığı için düzenli olarak Sağlık Bakanlığı tarafından her ay kontroller yapılmaktadır.

Referanslar

https://yigm.ktb.gov.tr/TR-10508/ziga-kaplicalari.html, (Erişim tarihi: 16.01.2020); http://www.tutap.com.tr/detay_tanitim/ziga-kaplicalari/1066, (Erişim tarihi: 16.01.2020); Mutlu Yaman ile 27 .01. 2020 tarihli görüşme. (Görüşen N. C. Ağbay); Özel Ziga Şifa Kaplıca Tesisleri, İşletme Ortağı Bekir Ateş ile ile 27.01.2020 tarihli görüşme. (Görüşen N. C. Ağbay); http://www.ihlaratermal.com.tr/kurumsal.html, (Erişim tarihi: 16.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/aksaray/gezilecekyer/ziga-kaplicalari, (Erişim tarihi: 16.01.2020).