Şifalı Su

Kavram Termal Tesis - Kaplıca Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Su, dünya üzerinde kullanılan en eski tedavi ve rahatlama aracı olarak görülmektedir. Ölümsüzlüğü ve mutluluğu arayan insanoğlu tarafından kaliteli ve uzun bir yaşama ve mutluluğa ulaşmak için dünya üzerinde seyahatlere konu olmuştur. Şifa, Arapça kökenli bir kelime olup, iyileşme/tedavi anlamlarındadır. Şifalı su, tedavi edici, iyileştirici su anlamındadır. Şifalı su; bedensel, ruhsal ve zihinsel bir hastalığın son bulması ya da rahatlamak, iyi vakit geçirmek için içerek, soluyarak (inhalasyon) ya da içinde vakit geçirilerek kullanılan sudur. Örnek olarak; deniz suyu, termal sular ve mineralli doğal kaynak suları verilebilir.

Dünyada mineral bakımından en zengin su, deniz suyudur. Termal sular belli bir sıcaklığa kadar insan sağlığı ve rekreasyon amaçlı kullanılmaktadır. Doğal kaynak suları da yaygın bir şekilde insanların bedensel su ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılamaları için kullanılmaktadır. Şifalı su kavramı ile ilişkili birçok sözcük mevcuttur. SPA (Salus Per Aquam/Sudan gelen sağlık), kaplıca, ılıca, içme, termal sular, terme, çermik, talassoterapi (deniz suyu terapisi), balneoterapi, hidroterapi örnek verilebilir. Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini içine alan Frigya bölgesine termal zenginliklerinin şifalı özelliklerinden dolayı Şifalı Frigya (Phrigya Salutaris) denmektedir.

Başta romatizma, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, solunum ve kalp-damar sistemlerindeki rahatsızlıklar, mide-bağırsak, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, metabolik ve alerjik rahatsızlıklar için şifalı sular yaygın bir şekilde başvurulan bir iyileşme aracıdır. Yaşadığımız çağda çevresel bozulma ve artan hastalıklar ile sağlıklı yaşam farkındalığı artmıştır. Bunun sonucunda şifalı sular daha çok konuşulur ve araştırılır olmuştur. Aynı zamanda bu kaynakların korunması ve daha çok insana ulaştırılması için turizm etkin bir araç olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bender, T., Karagülle, Z., Balint, G., Guttenbrunner, C., Balint, P. ve Sukenik, S. (2005). Hydrotherapy, Balneotherapy, and Spa Treatment in Pain Management, Rheumatology International, 25(3): 220–224; Charlier, H. R. ve Chaineux, P. M. (2009). The Healing Sea: A Sustainable Coastal Ocean Resource: Thalassotherapy, Journal of Coastal Research, 25(4); Smith, M. ve Puczko, L. (2009). Health and Wellness Tourism: Oxford: Elsevier; Tübergen, A. ve Linden, S. (2002). A Brief History of Spa Therapy, Ann Rheum Dis, (61): 273-275.