Heybeli Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde yer alan bir kaplıca bölgesidir. Afyonkarahisar ili ve çevresindeki beş büyük kaplıca alanından biri olan Heybeli Termal Kaplıcaları, Afyonkarahisar-Konya karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bolvadin Heybeli Termal Kaplıcası Bolvadin Belediyesi’nin mülküdür. Kaplıca, Bolvadin’e 20 kilometre, Çobanlar ilçesine üç kilometre ve Afyonkarahisar’a 30 kilometre uzaklıktadır.

Eski devirde kaplıcanın suları kendi halinde az bir şekilde akıyordu. Bu sıcak su kaynakları Kızıl Kilise’den başlayıp, Kızıl Höyük, Elmalı mevkiine kadar uzanmaktaydı. Kaplıcanın tarihi çok eski dönemlere kadar gitmektedir. Roma kitabelerinde kaplıcanın Roma döneminde de işletildiğini göstermektedir. Antik devirde, Kral Yolu üzerinde kurulan bir yerleşim merkezidir. Roma devri kaynaklarında bu köyün adı Leontes Come’dur. Kızıl Kilise ismiyle köyün varlığı Bizans döneminden sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sürdü. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı kaynaklarında Kızıl Kilise olarak geçmektedir. Bugün bu bahsedilen kilise kayboldu. Höyüğün çevresindeki kayalara oyulan haç işaretleri kaldı. Bugün köyün olduğu yerde antik bir höyük bulunmaktadır, çevresi eski mezar kalıntıları, bina temelleri ile doludur; hamam hafriyatı için yapılan kazılarda çok önemli mimari parçalar çıktı. Eski mescidin giriş kapısı üzerinde Antik Kızıl Kilise’nin mimari parçaları vardır. Kızıl Kilise ismi ile bilinen kaplıca 1944 yılında 30 bin liraya Bolvadin Belediyesi’ne satıldı, 1945 yılında Heybeli adını aldı. Halk tarafından, kaplıca sularında oluşan tortudan dolayı (kirs), Kızıl Kirse Kaplıcası ismi ile de anılmaktadır.

Kaplıcanın kapladığı arazi tektonik kökenli bir havzadır; Neojen jeolojik zamanda meydana gelmiştir. Açık sarımtıraklı eski göl kalkerleri, marnlı killi kalkerler ve volkanik ara tabakaları kalkeri hâkimdir. Heybeli Termal Kaplıcası’nın denizden yüksekliği yaklaşık bin metredir. Kaplıca suyu romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları, metabolizma hastalıklarına faydalarının yanında genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında kullanılabilir niteliktedir. Toplam mineralizasyonu 2801,2 mg/l, kaynak çıkış sıcaklığı 56°C olan sülfatlı (768,1mg/l), sodyumlu (540,1 mg/l), bikarbonatlı (1098 mg/l) karışık nitelikli termomineralli su özelliklerine sahiptir.

Heybeli Kaplıcası, mülkiyeti belediyede olduğu için Bolvadin Belediyesi'nin iştiraki olan Bolgiysan Yatırım A.Ş. tarafından işletilmektedir. Her gelir seviyesine hitap edecek şekilde otel, apart, devre mülk ve villa gibi farklı konaklama seçenekleri mevcuttur. Otel ve Bolvadin Belediyesi’ne ait kaplıca işletmesinin bulunduğu kaplıcada toplam yatak kapasitesi 815’tir. Bölgedeki bir diğer tesis olan otelde ise 25 oda ve 100 yatak kapasitesine sahiptir. Tesis tüm yıl boyunca hizmet vermektedir. Tesiste büyük ölçekli beş adet termal havuz bulunmaktadır. Heybeli Termal Kaplıcası’nda bir adet çim futbol sahası ve bir adet basketbol sahası, yürüyüş parkurları ve koşma parkurları da mevcuttur. Heybeli Termal Kaplıcası’nda piknik alanı mevcuttur. Ayrıca iki adet çay bahçesi, restoran, pide salonu ve nargile cafe, üç adet çocuk oyun parkı yer almaktadır. Beş adet kapalı, iki adet açık yüzme havuzu, özel banyoları ve saunası vardır. Heybeli Termal Kaplıcası ayrıca bölgenin en büyük aquaparkına sahiptir.

Referanslar

Başaran, C. (2017). Heybeli Jeotermal Alanının (Afyonkarahisar) Hidrojeolojik ve Hidrojeokimyasal İncelemesi (Yayınlanmamış doktora tezi). Denizli: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Bayar, M. (2004). Bolvadin Tarihi (2. Cilt). Afyonkarahisar: Bilge Yayıncılık; http://www.heybelitermal.com/, (Erişim tarihi: 04.02.2020); Özgen Ü. (2011). Termal Turizm Açısından Afyonkarahisar İlinin Swot Analizi İle Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.