Kilis Kübbülmişviyye

GASTRONOMİ Coğrafi İşaretli Ürün Köfte

Kübbilmişviyye; dış harcı köftelik ince bulgur (yörede simit olarak adlandırılır) , yağsız kıyma, kuru soğan, kuru nane, toz kırmızıbiber, un, tuz ve su ile hazırlanan köftelerin içine iç yağı, ceviz içi, kuru nane, pul biber, toz karabiber ve tuz ile hazırlanan içi harcın konup pişirilmesi suretiyle Kilis’te üretilen köftedir. Geleneksel olarak üçgen şeklinde yapılırken şekil verme kolaylığı sebebiyle yuvarlak şekilde de yapılmaktadır. İç kısmında dolgu olarak bulunan iç yağının donmaması için sıcak olarak servis yapılır ve sıcakken tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kübbilmişviyye pembeleşinceye kadar mangalda pişirilir, çok fazla kızartılmaz. Mangal yerine daha önceden ısıtılmış fırında köftelerin üzeri biraz yağlanarak veya tavada pişirilebilir. Kilis mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Yağsız kıyma, simit (köftelik ince bulgur), iri doğranmış kuru soğan,  kuru nane, toz kırmızıbiber, tuz ve su karıştırılarak simitin şişmesi sağlanır. Daha sonra kıyma makinesinin ince ayarı ile iki defa makineden çekilir. Kıyma makinesi olmadığı zaman iyice özleşene kadar yoğrulması gerekmektedir. Yoğrulan hamur toparlanır biraz un ilavesi ile eller hafif su ıslatılarak yoğrulur. Köfte harcından cevizden büyük parçalar alınarak içli köfte gibi işaret parmak ile açılır. İç harcı için iç yağı kıyma makinesinden çekilir veya zırhtan geçirilir. İçerisine tuz, nane, toz biber, ceviz eklenerek bilyeden büyük parçalar haline getirilir ve yuvarlanır. Açılan köftelerin içine iç yağlı karışım yerleştirilir ve üçgen şeklinde kapatılır. Kor haline gelmiş mangalda veya önceden 180-200 C ısıtılmış fırında pişirilir. Çok fazla kızartılmaması gerekir. İç yağının donmasını önlemek için sıcakken salata ve ayran ile servis edilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, 08.12.2022 tarihli No:1277 ile Köfte/ Yemekler ve Çorbalar kategorisinde Kilis Kübbülmişviyye ismiyle Mahreç işareti ile tescillemiştir.