Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2020
Kastamonu’da merkezde yer almaktadır. 29.10.2002 tarihinde Kastamonu Valiliği tarafından hizmete açılan müze, Türkiye’nin ilk kent tarihi müzesi özelliğini taşımaktadır. Müze Valilik Konağı’nın alt katında bulunmaktadır. Müzede Kastamonu’nun şehirleşme sürecine, cülus törenine ve İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduktan sonra Kastamonu’ya ilk gelişine ait görseller mevcuttur. 1950’li yıllarda halk eğitim merkezinde kullanılmış film makinesi ve konak maketleri de yer almaktadır. Bu eserlerin yanı sıra 1950’li yıllarda valilik özel kalemde kullanılan bir masa, Atatürk’ün Kastamonu’ya geldiğinde kullandığı bir örtü ve el yazması bir Kur’an bulunmaktadır. Ayrıca müzenin en önemli eserleri arasında 1904 yılında yapılmış Anadolu’nun ilk el yapımı konsol piyanosu ve 1907 yılında Kastamonu Sanat Okulu'nda dokunan 40 metrekarelik halı sergilenmektedir. Müzede Kastamonu hakkında yayımlanan ya da Kastamonu’da yayımlanan basılı eserler için ayrılmış bir kütüphane de mevcuttur. Toplamda 52 adet envanterli eser bulunmaktadır.
Referanslar
Kastamonu Belediyesi. (2020). Kastamonu Kent Tarihi Müzesi, https://www.kastamonu.bel.tr/v2/portfolio/kent-tarihi-muzesi/, (Erişim tarihi: 12.10.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Kastamonu Kent Tarihi Müzesi, https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-171386/kultur-turizmi.html, (Erişim tarihi: 12.10.2020).
-
2025
Kastamonu Kent Müzesi, 2002 yılında Kastamonu’nun kültürel belleğini korumak, kentin kimliğini güçlendirmek ve halkın kent aidiyetini artırmak amacıyla Kastamonu Valiliği ve Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı olarak kurulmuş bir müzedir. Kastamonu’nun kültürel, tarihsel, turistik, sosyal ve ekonomik değerlerini sergileyerek gelecek nesillere aktarmak başlıca hedefleri arasındadır. Kastamonu Kent Müzesinde türlü belge, eşya, kitap, görsel ve işitsel materyaller toplanarak bunlar geçici veya kalıcı sergiler aracılığıyla sunulmaktadır. Modern müzecilik anlayışına uygun olarak ziyaretçilerle etkileşime dayalı bir ortam oluşturmak da amaçlanmıştır. Kastamonu Kent Müzesi, kentin geçmişini ve bugününü koruyarak, yaşayan bir hafıza oluşturup geleceğe taşımayı amaçlayan bir kültürel merkezdir.
Kastamonu Kent Müzesi’nin kronolojik gelişimi ise şöyledir:
- 2002 – Tarihi Kentler Birliği’nin tavsiyesiyle “Dökümantasyon ve Arşiv Merkezi” olarak kuruldu.
- 2002- 2016 yılları arası – Kamu eliyle sınırlı bir koleksiyon toplanarak müze niteliği kazanmaya başladı. Hükümet Konağı’nın zemin katının bir bölümünde hizmet verdi.
- 2016 – Kastamonu Hükümet Konağı restorasyona girdi, bu süreçte Kent Müzesi’nde revizyon çalışmaları başlatıldı.
- 2018 – Kastamonu’nun kimliğini daha iyi yansıtmak amacıyla müze yeniden düzenlendi.
- 2022 – Eser sergileri, grafik anlatımlar ve dijital çözümlerle modern bir müze olarak tekrar faaliyete geçti.
Kastamonu Kent Müzesi, dört ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm Kastamonu’nun jeolojik tarihi, flora ve fauna özellikleri ile su kertenkelesi ve fosillerin sergilendiği alandır. Bu bölümde Kastamonu’nun sahip olduğu 70 milyon yıllık Mosasaurus hoffmanni fosili bulunur. Bu fosil dünyada nadir, Türkiye’de ise tek örnektir. Bu durum Kastamonu’nun jeolojik açıdan ayrıcalıklı bir konumda olduğunu gösterir. Müze, bu önemli fosili ziyaretçilere hem dijital hem de imitasyon (kopya) gösterimlerle sunmaktadır. Ayrıca, yeşil perde destekli üç boyutlu fotoğraf çekimi gibi interaktif ve eğlenceli yöntemler kullanılarak, ziyaretçilerin fosili öğrenirken aynı zamanda keyifli vakit geçirmeleri de sağlanmış olur.
İkinci ve diğer ana bölümde Prehistorik dönemlerden XXI. yüzyıl başına kadar Kastamonu’nun arkeolojik ve tarihsel gelişimine yer verilir. Kastamonu’daki Çobanoğulları ve Candaroğulları beylikleri ve Osmanlı dönemleri hakkında konuşan tablolarla ziyaretçilere bilgi verilir.
Üçüncü bölümde Kastamonu’nun korunmuş geniş mimari mirası dijital destekli haritalar, maketler ve ekranlarla tanıtılır. Dördüncü ve son bölüm ise kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını yansıtır. Bu kapsamda gastronomi, geleneksel el sanatları ve zanaatlar, sinema kültürü, âşıklık geleneği, turizm, yazılı kültür ve matbaa ile eğitim tarihlerine ait koleksiyonlar dijital uygulama ve grafiklerle tanıtılır. Ayrıca, müzede çocuk atölyesi ve geçici sergi alanı da bulunmaktadır.
Kastamonu Kent Müzesi'nde aynı zamanda ulusal düzeyde panel, söyleşi, konferans, arkeoloji atölye çalışmaları vb. bilimsel etkinlikler düzenlenmekte; Kent Müzesi Sinema ve Okuma kulüpleri kapsamında film ve kitap analizleri yapılmaktadır.
Kent müzeciliğinin temel amacı kent belleğini oluşturmak ve korumaktır. Günümüz dünyasında kültürel mirasın unutulma tehlikesine karşı kent müzeleri bir arşiv mekânı olarak önemli bir rol oynamaktadır. Kastamonu Kent Müzesi de bu doğrultuda, adeta kent kültürü araştırmalarına yönelik bir kütüphane ve bilgi işlem merkezi oluşturmuştur. Müze, sahip olduğu koleksiyonlar ve bağışlanan fotoğraflar, belgeler, efemeralar gibi unsurları fiziksel ve dijital olarak arşivleyerek korumakta ve yeniden üretimler ile bilgi olarak işleyerek müze arşivini güçlendirmektedir. Kastamonu Kent Müzesi, kentin geçmişine ait verileri toplayarak bunları koruyan, arşivleyen ve geleceğe aktaran bir merkez olarak konumlandırılabilir.
Müze, Kastamonu merkezinde Cebrail Mahallesi 10 Aralık Caddesi No:24/3 Hükümet Konağı’nda hafta içi 08.30-17.30 hafta sonu 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzeye girişler ise ücretsizdir.
Referanslar
https://www.kastamonukentmuzesi.gov.tr, (Erişim tarihi: 25.03.2025); https://kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/kastamonu-kent-muzesi, (Erişim tarihi: 25.03.2025).