-
2019
Kastamonu şehir merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesi, 1917 yılında İttihat ve Terakki Parti binası olarak inşa edildi ve günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır. Çizimleri Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncülerinden Mimar Kemalettin tarafından yapılan bina, 1921 yılında İstiklal Mahkemesi olarak hizmet verdi. 1925 yılında Halk Fırkası olarak kullanılan bu binada Mustafa Kemal Atatürk, şapka inkılabını gerçekleştirmek ve ülkeye duyurmak üzere bulundu. İnebolu’nun ardından şapka ve kıyafet inkılabı ile ilgili ikinci konuşmasını halka bu binadan yaptı. Müze 1920’li yılların başında Milli Eğitim Bakanlığı’nın deposu, Türk Ocağı, Kastamonu Gençlik Teşkilatı binası, bir dönem sinema olarak da kullanıldı. Bina, 1945-1952 yılları arasında Paflagonya bölgesinde bulunan eserlerin toplandığı bir depo halindeyken, 1952 yılında yapılan onarım ve düzenlemelerden sonra ziyarete açılıp müdürlük haline getirildi.
Müzedeki eserlerin çoğu sikkelerden oluşuyor. Müze, dört ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde yazıtlar, mezarlar, sandukalar, türbe ve kitabeler vardır. İkinci bölüm Taş Eserler Seksiyonu olarak adlandırıldı. Bu bölümün en ilgi çeken eserlerinden biri satyr heykelidir. Üçüncü bölüm Mustafa Kemal Atatürk ve Şapka ve Kıyafet İnkılabı bölümü olarak biliniyor. Bu bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu gezisinde kullandığı eşyalar ve döneme ait fotoğraflar sergileniyor. Ayrıca bir ihtisas kitaplığı da bulunuyor. Dördüncü bölüm ise U şeklinde camekânlı seksiyonlardan oluşuyor. Bu bölümde Kastamonu ve çevresinde ele geçirilen eserler kronolojik bir sıra ile veriliyor. Bu eserlerden en çok ilgi çekenleri Kınık kazısında ele geçirilen madeni eserlerdir. Müzede bulunan arkeolojik eser sayısı toplamda 1.495 ve sikke sayısı, 30.312’dir. Müzede belli başlı eserler arasında pişmiş topraktan çanak çömlekler, heykeller, cam eserler, mezar stelleri, lahitler bulunurken müzenin bahçesinde Roma ve Osmanlı dönemlerine ait mimari eserler ve mezar taşları sergileniyor. Müze binası 1997 yılında onarıma girdi, 2002 yılında eklenen teşhir salonu, ek depo binası, yenilenen kalorifer sistemi, vitrin aydınlatmaları ve çevre düzenlemesi ile 2005 yılında hizmete açıldı.
Referanslar
Kastamonu Belediyesi (2019). Kastamonu Arkeoloji Müzesi, https://www.kastamonu.bel.tr/v2/portfolio/kastamonu-arkeoloji-muzesi/, (Erişim tarihi: 10.07.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). Arkeoloji Müzesi – Kastamonu, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/arkeoloj-muzes219478, (Erişim tarihi: 10.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Arkeoloji Müzesi, https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-93949/arkeoloji-muzesi.html, (Erişim tarihi: 10.07.2019).