-
2020
Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi kompleksinin içinde yer alan Özel 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi adını ünlü ulusal mimarlarımızdan, aynı zamanda 1902 yılında yapılan valilik binasının da mimarı olan, Mimar Vedat Tek’ten alan, Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi inşaatına, 2006 yılının Aralık ayında dönemin Valisi Mustafa Kara tarafından uygulamaya konulan İstiklal Yolu Projesi kapsamında başlanıldı. 31.10.2008 tarihinde de geçmişe bir başka açıdan ışık tutan kapsamlı bir mekân olarak hizmete açıldı. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi üç bölümden oluşuyor. Kompleks içerisinde 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi, kültür merkezi, Adalet Bayramoğlu Sanat Evi bölümleri yer alıyor.
75. Yıl Cumhuriyet Müzesi beş seksiyondan oluşuyor. Müzenin girişinde etnografik eserler sergisi oluşturuldu. Geçmişten Günümüze Silah Müzesi salonunda Osmanlı dönemi ve günümüz silahları sergileniyor. Osmanlı dönemi silahları, kamalar, kılıçlar ve objeler XVI. ve XVII. yüzyıllara aittir. Fanus, dönemin askeri kıyafetleriyle düzenlendi. Günümüz silahları bölümü oldukça zengin ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısını gösteriyor. Şapka Müzesi bölümü Büyük Önder Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ve Şapka ve Kıyafet Devrimi'ne ithafen açıldı. Üç şapka ile faaliyete başlayan bölüm bağışlar ve projelerle Cumhuriyetin ilanından günümüze kadın, erkek ve Atatürk şapkaları, dünya ve ülke şapkaları, dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından Bülent Ecevit’in şapkaları, modacılardan, sinema, tiyatro ve ses sanatçılarına kadar eski bakan, milletvekili ve siyasetçilerin şapkaları koleksiyonları ile 800’ün üzerinde şapka sergiliyor. Uluslararası müze olma özelliğine sahip olan bu bölüm Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesidir. Antikalar Bölümü koleksiyonculara ait objelerin bulunduğu bölümdür. Ölçü aletleri, antika cam objeler, para, çakı, kilit, fener, fasit plaklar, el yazması Kuran-ı Kerim, antika fincan Koleksiyonu bölümün önemli eserlerindendir. Bebek Müzesi bölümü 23.04.2009 tarihinde Gazi Üniversitesi'nin işbirliği ile yapılan çalışmalar sonucunda yöresel ve el yapımı Türkiye ve dünya bebeklerinin sergilendiği bölümdür. Bebek yapımı kursları ile desteklenen müze özellikle çocuklara hitap ediyor. Dantel Müzesi Bölümü 23.08.2010 tarihinde hizmete açıldı. 1895-1970 yılları arasında kullanılan, çeyiz sandıklarından çıkarılmış nenelerin anısını yaşatan Türkiye’nin ilk ve tek dantel müzesidir. Atatürk Sergi Salonu bölümü Azerbaycanlı merhum ressam ve heykeltıraş Adalet Bayramoğlu tarafından yapılan, Atatürk’ün 13 sözünün rölyeflerinin bulunduğu bölümdür. Kültür merkezi resmi program ve resepsiyonlarla sergilerin yapıldığı bir mekândır. VIP salonu Kastamonu konakları havasında dizayn edildi. Adalet Bayramoğlu Sanat Evi içerisinde, yağlı boya tablolar, Adalet Bayramoğlu’na ait resimler, seramik ve rölyefler yer alıyor. Ayrıca müzeleri destekleyici atölye çalışmaları için kurslar açılıyor. Bağışlarla büyümeye ve gelişmeye devam eden müze uluslararası kültür ve turizm köprüsünü kurarak Türkiye’nin ve Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlıyor.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi (2020). Ana Sayfa, https://www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr/default.asp, (Erişim tarihi: 02.01.2020). Yararlanılan kaynaklar: Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi (2019). Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Tanıtım Kitapçığı. Kastamonu: Kastamonu Valiliği Yayınları.