Hint Mutfağı
Gastronomi Dünya Mutfağı
-
2019
Hint yemekleri, eyaletten eyalete ve bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bu yemekler Hindistan’da çeşitli yerlerde kutlanan festivallerde büyük önem taşımaktadır. Her festivalde o festivale özgü yemekler pişirilmektedir. Kuzey Hindistan’daki yemek çeşitleri Güney Hindistan’ın yemeklerinden farklı olduğu gibi, Hindistan’ın doğu kısmındaki yemekler de batı kısmındaki yemeklerden tamamen farklıdır. Bu bölgelerde farklılık gösteren tek şey yiyecekler değildir. Aynı zamanda pişirme şekilleri ve yemeklerde kullanılan yağlarda da farklılıklar olduğu görülmektedir. Andhra Pradesh ve Maharasthra bölgelerinde yer fıstığı yağı, kuzey bölgelerinde hardal yağı, batı bölgelerinde Hindistan cevizi yağı ve Kerada’da zencefil yağı kullanılmaktadır.
Hindistan genelinde et, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri yaygınken orta ve güney kesimlerde daha çok vejetaryen yemekleri bulunmaktadır. Hindistan’da sebze yemekleri çok önemli bir yere sahiptir. Kuru bakliyatlar ve baklagiller Hint mutfağının merkezindedir. Neredeyse her öğünde servis edilmektedir. Nişasta da çok tüketilen ürünlerdendir ve her öğünde nişastaya rastlamak mümkündür. Kuzey eyaletlerinde ekmek, buğday unu ile yapılırken, orta ve güney bölgelerde mercimek, nohut, maş fasulyesi, mısır veya pirinçten yapılan un tüketilmektedir. Hindistan’da yetişen ve yenilen birkaç çeşit pirinç vardır. Basmathi genelde özel günlerde tüketilirken diğer pirinç çeşitleri günlük yemeklerde servis edilmektedir. Hint mutfağında tatlılar, özellikle sütlü tatlılar, önemli bir yere sahiptir.
Hint mutfağı tatlılardan ete kadar tüm yiyeceklerde kullanılan baharatlarıyla tam bir baharat cennetidir. Hindistan’da baharat karışımına masala adı verilmektedir. Hint mutfağında tatlılarda genellikle tarçın, etlerde ise köri ön plana çıkmaktadır. Köri, özellikle beyaz etlerde, Hint mutfağının temel taşlarından biri olmakla birlikte zerdeçal ve sumak gibi çok sayıda farklı baharat da kullanılmaktadır.
Hint mutfağının en ünlü sunum şekillerinden biri Thali’dir. Bu sunum tabldot sunuma benzemektedir. Alışık olduğumuz ayranın Hint mutfağında kullanılan koyu haline Lassi denilmekte ve bu koyu kıvamlı ayran özellikle kahvaltılarda tüketilmektedir. Roti adı verilen unlu gıdaların en bilineni çapati’dir. Çapati, kepekli un ve su ile yapılmaktadır. Yemeklerde çatal bıçak kullanma alışkanlığı fazla yoktur. Bunun yerine ekmek, çatal kaşık görevi görmektedir. Bir tür sulu mercimek yemeği olan jhal oldukça yaygındır. Katı bir kural olan et yememek Güney Hindistan’da daha yaygın olmakla birlikte, et tüketilen bölgelerde etler geleneksel olarak tandırda pişirilmektedir. Biryani adını verdikleri bu lezzet ağır ağır pişirilmektedir.
Hint mutfağında et ya da sebze yemekleri öğünün tamamını oluşturmamaktadır. Yemeklerin yanında mutlaka pirinç ya da ekmek bulunduğu gibi ona eşlik eden chutney adı verilen ufak atıştırmalıklar, yoğurt, lor ve dal gibi mercimekten yapılan koyu bir çorba bulunmaktadır. Tatlılar da bu yemeklerle beraber sunulmaktadır. Yemekler katoris adı verilen metal ya da muz ağacı yapraklarından yapılan kaplara konulmaktadır. Thalis adı verilen metal ya da muz ağacı yapraklarından yapılan büyük düz tepsilerde sunulmaktadır. Yemeğin ardından paan adı verilen bir tür baharat ve aromatik karışım sunulmaktadır. Bu karışım nefesin tazelenmesi için sadece çiğnenir ama yutulmaz.
Referanslar
Namrata, Tiwari, D. ve Ananya. (2016). Indian Cuisines: Representing Indian Culture, International Research Journal of Management Sociology and Humanity, 5 (9): 31–37; Jaimal, (2013). Indian Cuisine and Culture. İngiltere: The University of Huddersfield; Soylu, Ç. (2016). Hint Mutfağının Özellikleri Nelerdir?, https://www.makaleler.com/hint-mutfaginin-ozellikleri-nelerdir, (Erişim tarihi: 06. 12. 2019); Demir, F. (2015). Hindistan’ın Renkli Yemek Kültürü: Hint Mutfağı Üzerine, https://www.themagger.com/hint-mutfagi/, (Erişim tarihi: 06. 12. 2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Dharmalingam, A., Navaneetham, K., ve Krishnakumar, C. S. (2009). Nutritional Status of Mothers and Low Birth Weight in India, Matern, Child Health, 14: 290–298.