Balçova Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Balçova, İzmir

İzmir’in 10 kilometre batısında yer almaktadır. İzmir termalleri içerisinde önemli yer tutan Balçova Kaplıcaları Türkiye’de termal otel anlayışının ortaya çıktığı ilk yerlerden birini temsil etmektedir. Balçova Kaplıcaları'nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Antik dönemde tedavi edici özellikleri ile bilinen Balçova Kaplıcaları adını bu yörenin özel bir yer olduğuna inanan Mykene Kralı Agamemnon’dan aldı. MÖ 1200 yıllarında Agamemnon Kaplıcaları olarak anılan bölgeye zamanla çağlarına uygun nitelikte hamam, kapalı hücreler, mikroptan arınma yapıları ile çamur ve su havuzları yapıldı. Balçova Kaplıcaları'nın banyoları ve havuzları 1982 yılında yeniden yapılandırılarak İzmir İl Özel İdaresi tarafından kaplıca ve kür merkezi şeklinde sağlık ve turizmin hizmetine sunuldu.

Su sıcaklığı yüzeyde 40-60°C olan Balçova kaplıcalarında 3,3 oran değerinde radyoaktivite bulunmakta ve şifalı su sodyum bikarbonat ile klorür içermektedir. Kaplıca suyu kireçlenme, bel-boyun fıtık ve ağrıları, kemik-metabolizma hastalıkları, spor sakatlıkları ve rehabilitasyonu, romatizmal kas ve yumuşak doku hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kaplıca alanında hizmet sunan iki tesis bulunmaktadır. Bunlardan ilki Balçova Termal Otel ikincisi ise Kaya İzmir Thermal & Convention Hotel’dir. Balçova Termal Otel fizik tedavi-kaplıca ve kür merkezi içerisinde balneoterapi, hidroterapi, elektroterapi, ergo-kineziterapi, parafin, aktinoterapi, teşhis ve tedavi ünitesi, bireysel terapi, aktivite ve egzersiz salonları ve diş kliniği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sekiz adet değişik büyüklük ve ısıya sahip termal havuz, 37 adet termal küvetli banyo odası, saunalar, buhar odası, spa ve masaj ve fitness merkezi yer almaktadır. Kaplıca ve kür merkezinde kombine bir tedavi modeli uygulanmaktadır. Buna göre fizik tedavide kullanılan aktif ve pasif tedavi unsurları kaplıca tedavisi ve hidroterapi ile birlikte uygulanmaktadır. Modern tıp imkânlarından da yararlanılarak tedavi yöntemleri uygulanan kaplıcalara hem yurtiçi hem de yurtdışından, özellikle Norveç’ten tedavi ve kür amaçlı olarak büyük ilgi gösterilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Çelebi, T. (2009). Balçova termal otel deneyimi. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi, 29(5): 113-115; Çelik, A. (2009). Sağlık Turizmi Kapsamında Termal İşletmelerde Sağlık Hizmetleri Pazarlaması ve Algılanan Hizmet Kalitesi: Balçova Termal İşletmesinde Bir Uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Deniz, A. (2019). Alternatif Turizm Kapsamında Termal Turizmin Bölgesel Kalkınmadaki Etkisi: Balçova Agamemnon Kaplıcaları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; https://izmir.ktb.gov.tr/TR-77214/kaplicalar.html, (Erişim tarihi: 11.12.2019); https://www.balcovatermal.com/, (Erişim tarihi: 11.12.2019).