Akhilleus Lahdi (Mersin)
Doğal ve Kültürel Miras Lahit
(Tarsus, Mersin, 1958)
-
2024
Mersin'in Tarsus ilçesinde 1958’de tespit edilen lahit, Adana Müzesi’nde sergilenmektedir. Akhilleus Lahdi olarak bilinmektedir. Uzunluğu 235 csantimetre, genişliği 99 santimetre ve yüksekliği 109 santimetredir. Kapağı bulunmamaktadır (Görsel 1). Lahdin dört yüzünün köşe bölümlerinde plasterler ile sınırlama yapılmıştır. Lahdin sağ kısa ve arka uzun yüzündeki plasterler, boş bırakılmıştır; ana uzun yüz ve sol kısa yüz Korinth düzeninde betimlenmiştir. Ana uzun yüzün üst kısmında meander bezemelidir; bezemenin iki yanında karşılıklı duran ikişer aslan yer almaktadır.
Akhilleus Lahdi’nin ana uzun yüzü üç gruptan oluşmaktadır. Orta grupta, Akhilleus zırhlı ve elinde kalkanı ile ayakta betimlenmiştir. İki atın çektiği arabanın arkasında ise çıplak olarak verilen Hektor’un cesedi bulunmaktadır. Atlar Akhilleus’un arabacısı Autemedon tarafından çekilmektedir. Uzun ana yüzde sağ grupta arka planda Hermes ile Briseis konuşurken betimlenmiştir. Bir tahta oturmuş ve yüzünü geriye doğru çeviren Akhilleus ile onun önünde diz çökmüş Priamos verilmiştir. Uzun ana yüzde sol grupta Frig başlıklı Anadolulu askerlerin, getirmeleri ve indirmeleri gösterilmektedir. Lahdin sol kısa yüzünde Patroklos, hemen yanında Akhilleus ve ağıt yakan Briseis ve sahnenin geri bölümünde erkek hizmetkar bulunmaktadır. Lahdin sağ kısa yüzünde sfenks’in vücudu profilden; yüzü cepheden verilmiştir. Lahdin arka uzun yüzünde karşılıklı verilen iki adet grifon bulunmaktadır. Ortada bir meşale görülmektedir.
Lahit, MS 175-200 yılları arasına tarihlenmektedir. Sol kısa yüzünde yer alan Akhilleus ve hizmetkarın saçlarının Antoninler Dönemi İmparatorlarına benzerliği bakımından MS 190 tarihine çekilmektedir.
Referanslar
Çelik, A. (2010). Adana Müzesi Roma İmparatorluk Dönemi Lahitleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Koch, G.-Sichtermann, H. (1982), Römische Sarkophage, München: Verlag C. H. Beck; Pasinli, A. (1989). İstanbul Archaeological Museums. İstanbul: A Turizm Yayınları; Koch, G. (2001). Roma İmparatorluk Dönemi Lahitleri (Çev. Z. Zühre İlkgelen). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; Rogge, S. (1995), Die attischen Sarkophage, Achill und Hippolytos 9 (1): 1.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Koch, G. (2001), Roma İmparatorluk Dönemi Lahitleri, (Çev. Z. Zühre İlkgelen), İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.