Aurelia Botiane Demetria Lahdi

Doğal ve Kültürel Miras Lahit

1997 yılında Perge Batı Nekropolü'nde yapılan kaçak kazılar sırasında bulunmuştur. Lahdin bir uzun yüzü ve kısa yüzleri sütunlu, diğer uzun yüz ise Torre Nova tipinde olduğu için genel tipolojide karışık lahit grubuna dâhil edilmektedir. Lahdin uzun ön yüzündeki yazıttan (Ben Aurelia Boriane Demetria bu lahdi kendim için yaptırdım; oraya sadece kendi cesedimin gömülmesini ve ölümümün hemen sonrasında lahdin varislerim tarafından demir ve kurşunla kapatılmasını istiyorum) Aurelia Botiane Demetria'nın lahdi kendisi için yaptırdığı anlaşılmaktadır; ancak lahit üzerindeki diğer yüzlerde Aurelius Demetrios, Aurelius Eutykhes ve Aurelia Theodora isimleri de okunmaktadır. Erken Hristiyanlık Dönemi'nde (MS IV-V. yüzyıl) ise lahdin yan yüzüne "hububat deposu yöneticinin lahdi" yazısı eklenmiştir. Dolayısıyla lahdin birkaç kez kullanıldığı düşünülmektedir. Lahdin ön yüzünde sütunlar içerisine yerleştirilmiş giyimli kadın, yaşlı adam ve genç erkek figürleri görülmektedir. Arka yüzünde, köşelerde sütunlarla sınırlandırılan friz içerisinde Troia savaşından sahneler (Akhilleus'un Thersites'i cezalandırması, Paris ile Menelaos'un mücadelesi, Menelaos'un Patroklos'un cesedini taşıması) yer almaktadır. Kısa yan yüzlerde ise kadın ve erkek figürleri betimlenmiştir. Bu betimlere yumurta-ok dizisi, mobilyalar, Lesbos kymationu gibi doldurucu bezekler eşlik etmektedir. Üzerinde betimlenen konular ve figürlerin detayları dikkate alınarak lahit MS III. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenmiştir. 

Yararlanılan Kaynaklar

Demirer, Ü. (1999). Perge Batı Nekropolü'nde Kurtarma Kazısı, IX. Müze Kurtarma Kazıları Semineri (ss. 5-88). Antalya; Turak, Ö. (2011). Roma Dönemi Pamphylia Lahitleri ve Atölye Sorunu (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turak, Ö. (2011). Roma Dönemi Pamphylia Lahitleri ve Atölye Sorunu (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.