Yalova Termal Otel

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

(Yalova, 1938 - )

Sağlık Bakanlığı Termal Kaplıcaları İşletme İdaresi tarafından idare edilmekte olan Yalova Termal Kaplıcaları Tesisleri’nde, faal olarak hizmet vermekte olan üç otel, beş hamam bulunmaktadır. Termal otel de bunlardan en eskisidir. Atatürk’ün 1929 yılında Yalova ziyareti sırasında dikkatini çeken Termal Kaplıcaları ve tesisi, 1938 yılında Atatürk’ün direktifleri ile faaliyete geçti ve ilk müşterilerinden biri de Atatürk oldu. 1982 yılında yıkılıp tekrar inşa edilerek 2009 yılında hizmet vermeye devam etti. 1.600 dönümlük arboretum ve kaplıca kompleksi içerisinde yer almaktadır. Roma dönemine kadar uzanan ve altın madalya ile ödüllendirilen termal suları bulunan hamamların yanında sekiz adet süit, 54 adet standart odası, 160 kişi kapasiteli konferans salonu, 150 kişilik kapalı restoranı, kapalı termal havuz, aile banyoları ve spor salonu mevcuttur. Tesis içinde Termal Kaplıca suları müşteriler tarafından kullanılabilmektedir.

Bizans ve Osmanlı eserlerini bünyesinde barındıran tesis sit alanı kategorisinde olup, tarihi yapı ve kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. 06. 09. 1982 gün ve 17804 sayılı Resmi Gazete’de yapılan ilana göre kaplıca işletme sınırları içindeki 104 hektarlık alan kamu mülkiyetinde bulunmaktadır.

Termal Otel’in bünyesinde yer aldığı Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 kilometre uzaklıkta, Yalova Termal ilçesi içerisinde iki dağ arasındaki vadide yer almaktadır. Buradaki ilk hamamlar Bizans İmparatorluğu döneminde yapıldı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise başkent Bursa’da kaplıcaların olması sebebiyle buraya pek önem verilmedi. Sultan Abdülmecid (1831-1861) döneminde imar edildi, annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın burada şifa bulması ile Termal kaplıcaları ünlendi. Bu sebeple bölgeye köşkler ve banyolar inşa edildi. Sultan II. Abdülhamid ( 1876 - 1908 ) zamanında ilk kaplıca su analizleri yaptırıldı ve dünyaca ünlü, sağlık ve eğlence merkezi haline geldi. 1911 yılında, Roma’da yapılan kaplıcalar arası yarışmada; Suları En Şifalı Kaplıca unvanı Termal’e ithaf edildi. İşletmesini üstlenen yabancı sermayedarlar Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaş'ı dönemlerinde kaplıcaları terk ettiler.

1929 yılında Atatürk’ün Termali ziyaret etmesi ile Termal Kaplıcaları için su ve sağlık merkezi olma yolunda imar çalışmaları başladı. 1929 yılında, Atatürk Yalova Kaplıcalarını gezdikten sonra, örnek bir merkez olarak genişletilmesi için dönemin Maliye Bakanı Şükrü Saraçoğlu’nu görevlendirdi. Kaplıca tesisleri çağdaş hâle getirildi. 1936 yılında Mimar Sedat Hakkı Eldem tarafından yapılan, 22.01.1938 tarihinde bizzat Atatürk tarafından açılan Termal Otel, dört katlı ve 90 odalıydı. Otelin üst katında Atatürk’ün kendine özel odası bulunuyordu. Uzman hekimlerin görev aldığı fizik tedavi tesisleri, 800 kişilik balo ve 500 kişilik yemek salonu bulunan bu otel çağdaş ressamların tabloları, çini, vazolar ve üç adet dev avize ile süslüydü. Atatürk, Yalova’ya geldiğinde burada zaman geçirmeyi sever, önemli kararların bazılarını burada alırdı. Bu merkezi dünyaca ünlü bir termal tesis haline getirmek istemekteydi. Termal Otel, Sağlık bakanlığına bağlı olarak hala faaliyetine devam etmektedir.