Sultaniye Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin Sultaniye Köyü'nün sınırları içerisinde şifalı su kaynaklarından meydana gelmektedir. Bu kaplıcalar, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Köyceğiz Gölü'nün güneybatısında, Ölemez Dağı eteklerinde yer almakta olup Dalyan Köyü’ne dört kilometre mesafededir.

Sultaniye Kaplıcaları, MÖ 100 yıllarında Kavnoslular tarafından kullanılmış ve işletmeye açılmıştır. Bu yönüyle Sultaniye Kaplıcaları, tarihi bir kaplıca olma özelliğini korumaktadır. Kavnoslular’dan sonra Kaplıca, Bizanslılar döneminde genişletilmiş ve yeni konaklama tesisleri eklenmiştir. O dönemlere ait tarihi tesisler günümüzde Köyceğiz Gölü'nün içinde bulunmaktadır. Roma döneminde ise kaplıca, kapsamlı bir hastane haline getirilmiş, hastanenin girişine de Tanrılar adına buraya ölüm giremez yazılmıştır. Kaplıcanın eteklerine kurulmuş olduğu Ölemez Dağı da adını buradan almaktadır. Daha sonraki dönemlerde ise Kaplıca, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış olup günümüzde hala şifa dağıtmaya devam etmektedir.

Tarihi öneminin yanı sıra Sultaniye Kaplıcaları, bulunduğu bölge bakımından ülkenin çok önemli şifalı suları arasında yer almaktadır ve Türkiye’nin radyoaktivitesi en yüksek suyuna (98,3) sahiptir. Suyun pH değeri 7, sıcaklığı ise 39°C’dir. Radyon değeri açısından da (21-126 eman/litre) Dünya’da Endonezya’daki kaplıcadan sonra ikinci sırada gelmektedir. Kaplıcanın suyu klorürlü, sodyumlu, hidrojen-sülfürlü, florürlü ve magnezyumlu olup radroaktif bir bileşime sahiptir. Kaplıca, banyo ve içme kürleri için elverişlidir. Bu yüzden iki umumi havuz ve sıra banyolar ile içme tesislerinden oluşmaktadır. Kaplıca içme amacıyla kullanıldığında; karaciğer ve safra yolları, bağırsak hastalıkları, böbrek ve idrak yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlık için tavsiye edilmektedir. Banyo için kullanıldığında ise romatizmal rahatsızlıklar, ruhsal yorgunluk, cilt hastalıkları, solunum yolu rahatsızlıkları, eklem ve kireçlenme vb. rahatsızlıklar için şifa dağıtmaktadır.

Referanslar

Avşaroğlu, M. (1968). Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu. Ankara: Güneş Matbaacılık; Köyceğiz Sultaniye Kaplıcası (2014). https://www.olympos.com.tr/koycegiz-sultaniye-kaplicasi/, (Erişim tarihi: 13.01.2020); Şimşek, M. (2003). Şifalı Sulara Yolculuk (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Çağdaş Kültür Eserleri Dizisi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Avşaroğlu, M. (1968). Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu. Ankara: Güneş Matbaacılık.