Simav Kaplıcaları
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2019
Kütahya’nın Simav ilçesinde beş kilometrekarelik bir alanda yayılan Eynal, Çitgöl, ve Naşa olmak üzere üç farklı yerleşkenin bulunduğu kaplıca bölgesidir. Kaplıca alanları birbirine yakın olup, Simav ilçesinden asfalt yolla ulaşım sağlanmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Simav kaplıca bölgesi için Cennet Kaplıcaları adı ile bahsetmiştir. Eynal Kaplıcaları, Bakanlar Kurulunun 23.03.1989 tarih ve 88/13900 Sayılı Kararı ile Termal Turizm Merkezi olarak ilan edildi.
Simav Kaplıcaları’nın genel su sıcaklığı su sıcaklığı 43-86°C arası değişmekle birlikte, pH 6,36-8,46 aralığında ve üç Eman radyoaktivite değerine sahiptir. Kaplıca sularının içeriği incelendiğinde kalsiyum sodyum, bikarbonat ve sülfat içeren oligametalik bir su olduğu görülmektedir. Total mineralizasyonu litrede iki gramdır. Kaplıca bölgesini özel kılan bir diğer faktör ise Simav ilçesinin kuzeybatısında ve yol kenarında bulunan doğal sıcak çamur içeren Naşa kaplıcası dahilinde olan Çokrak mevkiidir. Bu çamurun romatizma ve cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkili olduğu ileri sürülmektedir. Kaplıcaların özellikle romatizmal hastalıkların tedavisi ile siyatik, kireçlenme, nevralji, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve böbrek taşları konularında oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Kaplıca havzasında banyo kürü, içme kürü, inhalasyon uygulamaları, çamur tedavisi (peloidoterapi), fizik tedavi, masaj ve hidroterapi olanaklarını sunulmaktadır.
Eynal Kaplıca tesisi farklı konaklama seçenekleri, iki adet termal havuzlu büyük ve küçük olmak üzere geleneksel Türk hamamları, 4.000 metrekare üzerine kurulmuş üstü açık bir su-eğlence parkı, rekreasyon ve spor alanları ile misafirlerine hizmet vermektedir. Yaklaşık olarak 1200 kişilik konaklama tesisin bulunduğu bu kaplıcalarda hem özel hem de belediyeye ait apartlar, gelen turistlerin hizmet sunmaktadır. Çitigöl kaplıcalarında ise 65 adet apart olup, 200 yatak kapasitelidir. Buna bağlı olarak bir adet umumi hamam ve sosyal aktiviteleri yapmak için bir adet kapalı halı saha, bir adet bilardo salonu, jimnastik salonu, koşu alanları, kafe ve alışveriş merkeziyle misafirlerine hizmet vermektedir. Bölgenin bir diğer tesisi olan Naşa kaplıcasında ise belediye tarafından işletilen 150 kişilik umumi hamam ve 27 adet sıhhi ve çamur banyosu bulunmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Demircan, A. (2013). Evliya Çelebi Seyahatnamesindeki Simav Kaplıcaları ve Hamamları, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 35 (1): 81-96. Yararlanılan kaynaklar: Koç, F. (2011). Türkiye Kaplıcaları. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları; Yalçın, A. (2012). A’dan Z’ye Şifalı Kaplıcalar, İçmeler, Çamurlar, Güzellikler El Kitabı. İstanbul: Türkmen Kitabevi; Tuncel, M., ve Doğaner, S. (1992). Kütahya’da Kaplıca Turizmi, Ege Coğrafya Dergisi, 6 (1): 47-60; https://www.simav.bel.tr/, (Erişim tarihi: 22.10.2019); https://kaplica.saglik.gov.tr/, (Erişim tarihi: 22.10.2019).