Sevindik Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Konya İline bağlı Beyşehir ilçesi Sevindik Köyü’ndedir. Beyşehir ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alan kaplıca Sevindik Köyü Kaplıcası diye de bilinir. Konya-Beyşehir yolunun sağında iki kilometre içerde Sevindik Köyü civarındadır.

Konya’nın beşinci büyük ilçesi konumundaki Beyşehir, Göller Bölgesi ve Orta Toroslar arasında yer almaktadır. Beyşehir ilçesi, 37°67’ kuzey enlemi ile 31°72’ doğu boylamı arasında yer almaktadır. Beyşehir’in doğusunda kent merkezi, batısında Isparta’ya bağlı olan Şarkikaraağaç, Eğirdir ve Sütçüler ilçeleri, kuzeyinde Ilgın, Doğanhisar ve Hüyük ilçeleri, güneyinde ise Seydişehir ve Derebucak ilçeleri bulunmaktadır. Konya ili merkezine uzaklığı 90 kilometredir. İlçenin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1.125 metredir.

Gerek Toros Kuşağı’nda gerekse Orta Anadolu birliğinde yörede yüzeyleyen en yaşlı kayaçlar olarak Paleozoik (birinci zaman) yaşlı kayaç birimleri Bozkır, Hadim, Seydişehir, Akören, Ahırlı, Beyşehir, Doğanhisar, Kadınhanı yörelerinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle Paleozoik yaşlı birimlerin bir devamı niteliğinde olan Mesozoik (ikinci zaman) yaşlı kayaçlar ise yaygın olarak Ereğli, Bozkır, Seydişehir, Ahırlı, Akören, Altınekin, Kadınhanı, Beyşehir, Akşehir, Ilgın, Doğanhisar yörelerinde yüzeylemektedir. 1975 yılında DSİ. Dördüncü Bölge Müdürlüğü tarafından Beyşehir merkezden birbuçuk kilometre kuzeyde yapılan jeofizik rezistivite etüdü neticesinde, buradaki toprağın ilk 15 metresinin alüvyon, 15–70 metresinin ise marn olduğu tespit edildi. Beyşehir Gölü Havzası’nda bulunan köylerden Sevindik Köyü sondajı 1960 yılında açıldi. Bu sondajda iki metre killi kum, altı metre çakıl, 30 metre kil, 38 metre kumlu kil tespit edildi.

Sevindik Kaplıcasının su sıcaklığı 21ºC, pH’ı 7.2, radyoaktivitesi 8.4 eman, toplam mineralizasyon 809.9 mg/lt, debisi de 4-5 litre/saniye olup serbest karbondioksitli ve radonu az olan toprak alkali, acı, bikarbonatlı bir su grubuna girmektedir. Bölgedeki su kaynakları genel olarak kireçtaşı ve dolomit gibi kalkerli kayaçlar ile etkileşim halindedir ve baskın su tiplerinin söz konusu kayaç-su etkileşimi sonucunda geliştiği görülmektedir.

Sevindik Kaplıcası banyo kürü olarak uygulandığında esansiyel hipertansiyon, ateroskleroz-damar sertliği, periferik atar damar hastalıkları, toplardamarlarda yetmezlik ve varisler, dejeneratif eklem hastalıkları, inflamatuar romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrısı ve yumuşak doku romatizmaları tedavisinde yardımcı olmaktadır. Bikarbonat ve sülfat içeren oligometalik bir sudur. İçime elverişlidir. İçme kürü olarak uygulandığında karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. İ. Hakkı Konyalı eserinde Sevindik Köyü’nde bulunan bir ılıca için “Allah sıcak, soğuk iki suyu birden kaynatıyor. Fakat kıymetini bilmiyoruz. Gönül Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgilenmesini ister.” demiştir.

Yöre halkı tarafından Sevindik Köyü Hamam'ı olarak da bilinen kaplıca ağaçlıklı bir alanda dibi mermerli, üstü açık bir havuzun içinde kaynayan suyu, banyo kürü ve içmece olarak genellikle bölgeyi bilen yerel halk tarafından kullanılmaktadır. Kaplıcanın bulunduğu sahada üstü açık havuz dışında herhangi bir konaklama ve sosyal tesis bulunmamaktadır.

Referanslar

Biricik, A. S. (1982). Beyşehir Gölü Havzasının Strüktüral ve Jeomorfolojik Etüdü. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 2867, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını No: 119; Darkot, B. (1943). Beyşehir Maddesi. İçinde; İslam Ansiklopedisi, Cilt: II. İstanbul; Güngör, S. ve Arslan, M. (2003). Beyşehir İlçesi ve Yakın Çevresi Turizm ve Rekreasyon Kullanımına Yönelik Peyzaj Potansiyelinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 17 (32): 64-73; Konya Ansiklopedisi (2015), Cilt: 2, Cilt: 8, Konya: Konya Kültür A.Ş.; Konyalı, İ. H. (1991), Abideleri ve Kitabeleriyle Beyşehir Tarihi, (Hazl.: Ahmet Savran). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları; Muşmal, H. (2005). XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Beyşehir ve Çevresinin Sosyal ve Ekonomik Yapısı (Yayınlanmamış doktora tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Konyalı, İ. H. (1991), Abideleri ve Kitabeleriyle Beyşehir Tarihi (Hazl