Sarıkız Kaplıcaları
-
2020
Kaynaklarda Sarıkız Ilıcası ya da Sarıkız Maden Suyu olarak da geçmektedir. Sarıkız Kaplıcaları, Manisa’ya bağlı Alaşehir ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezinin güneydoğusunda bir dere kenarından kaynamaktadır ve doğa ile iç içe ağaçlık bir yerde bulunmaktadır.
Sarıkız Kaplıcaları ismini bir efsaneden almaktadır. Efsaneye göre, Sarıkız, Alaşehir’in Türkler tarafından ilk defa kuşatıldığı yıllarda, çevreye yerleştirilen Türk oymaklarından birinden olan, boyuna kadar uzanan altın sarısı saçlara sahip, güzelliği ve yardımseverliği ile nam salmış bir Türk kızıdır. Sarıkız, Türklerin Alaşehir’i kuşattığı zamanlarda kuşatma alanına koşup kuşatmadaki askerlere su dağıtır, yaralı askerlerin yaralarını sararmış. Bu yardımseverliği sırasında bir düşman okuyla göğsünden vurulup şehit düşmüştür. Efsaneye göre, Sarıkız’ın şehit düştüğü yerden su fışkırmaya başlamıştır. Bu su öylesine güzel ve gür bir su imiş ki zamanla ırmağa dönüşmüş, bağlar bahçeler bu ırmaktan sulanır olmuş. Zaman içinde efsane, doğanın yerin altından insanoğluna sunduğu bir hediye olan maden suyuna da adını vermiştir.
Sarıkız maden suyu kalsiyumlu, bikarbonatlı ve karbogazözlü sular grubuna girmektedir. Suyun sıcaklığı 18°C, radyoaktivitesi 5,6 eman ve pH değeri de 6,2’dir. Sodalı bir maden suyudur ve içerisinde serbest olarak bulunan karbondioksit normal ölçüdedir. Bu yönüyle doğal bir sodadır ve içme olarak kullanılmaktadır. İyi bir sofra suyu olarak nitelendirilmekte ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Yemeklerden önce içildiğinde iştahı artırdığı söylenmekte, mide rahatsızlıkları ve böbrek hastalıkları için tavsiye edilmektedir. Bir zamanlar Çitli Maden Suyu olarak işletilen Kaplıca, daha sonraları Kızılay Kurumu tarafından işletilmiştir. Günümüzde ise Sarıkız Maden Suyu işletmesi tarafından işletilmektedir. Dolayısıyla, Sarıkız maden suyu işletmesi, maden suyu şişeleme tesislerinden oluşmaktadır.
Yararlanılan Kaynaklar
Avşaroğlu, M. (1968). Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu. Ankara: Güneş Matbaacılık; Babacan, A.R. (1993). İlimiz Manisa ve Bölgemiz Ege Bölgesi ile Manisa’nın İlçeleri (On yedinci baskı). İzmir: Anadolu Matbaacılık; Gezer, G. (1970). Şifa Dağıtan Sular. İstanbul: Dilek Matbaası; Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Kaplıcalar, https://manisa.ktb.gov.tr/TR-73059/kaplicalar.html, (Erişim tarihi: 13.01.2020); Sarıkız Maden Suyu. (2020). Doğanın Efsanesi Sarıkız, http://www.sarikiz.com.tr/tarihce.html, (Erişim tarihi: 13.01.2020); Şimşek, M. (2003). Şifalı Sulara Yolculuk (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Avşaroğlu, M. (1968). Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu. Ankara: Güneş Matbaacılık.