Reyhanlı (Hamamat) Kaplıcaları
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2021
Reyhanlı-Antakya karayolu üzerinde, Kumlu ilçesinde bulunmaktadır. Hatay’ın Amik Ovası’nda yer alan kaplıca, yörenin en büyük kaplıcası olup yaklaşık beş kaynakta su çıkmaktadır. Kumlu’nun 13 kilometre kuzeydoğusundaki Hamam Mahallesi’nin bir kilometre güneyinde yer almaktadır. Kurt Dağları (1.126 metre) ile Amik Ovası’nın birleştiği kısımdaki kuzey-güney doğrultulu bir faya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yörede hâkim litolojiyi Miyosen kalkerleri oluşturur. Yörede Mesozoyik kristalize kalkerler Tersiyer kayaçları ve kuaterner alüvyonun kumlu çakıllı seviyeleri akifer özelliğindedir. Alüvyon dolgularının killi seviyeleri geçirimsiz olduklarından örtü kayacı özelliğindedirler. Sıcak suyun rezervuar kayacı Mesozoyik kristalize kalkerlerdir. Sıcak suyun çıkışını sağlayan fay, aynı zamanda yörede tespit edilen genç bazalt akıntılarının çıkışını da sağlamıştır. Bazalt akıntılarının derindeki soğumamış magma cebi ise kaplıca suyunun ısınmasını sağlamaktadır. Bazaltlar daha çok kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde gözlenmektedir.
Fiziksel açıdan 37,1-38 °C arasında değişen sıcaklıkları ile mezotermal sulara sahip olan kaynaklar, kimyasal özelliklerine göre ise florürlü, sodyumlu, kalsiyumlu, klorürlü, bikarbonatlı ve sülfatlı sular grubunda yer alırlar. Ayrıca, sularda 8,3 Eman seviyesinde radyoaktivite de saptandı. Hamamat termal suları; klorür ağırlıklı sudur, renksiz, kokusuz ve az gazlıdır. Na, Ca, Fe-Al, SO4, HCO3, CI, NO3 ve H2SiO3 içermektedir. Kaynağa ait bir nolu kuyu örneğinin toplam mineralizasyonu 1619,45 miligram/litre, iki nolu kuyu örneğinin toplam mineralizasyonu 1545,25 miligram/litredir. Her iki örnekde litresinde 2,2 miligram florür içermektedir. İçinde toksit madde bulunmamaktadır. Kaplıca suyu Türkiye kaplıcaları arasında en yüksek kükürt oranına sahiptir. Hamamat Kaplıcaları’nın suyu yüksek magnezyum değeri ve kükürt oranı ile dünyada sadece bir benzeri Hindistan’da bulunmaktadır. Aynı zamanda Roma döneminden beri Hamamat Kaplıcaları, Kudret Suyu, Kudret Hamamı, Gençlik İksiri su olarak ün yaptı.
Tesisleşme yönüyle geçmişten bu yana suların kullanımını kolaylaştırmak amacına yönelik yapıların inşa edilegeldiğini söylemek mümkündür. Zaman içerisinde bazen yer değiştiren bazen de yıkılan veya terk edilen hamam, otel, fırın, dükkân, park ve lokanta gibi tesisler, şekil değiştirerek varlıklarını sürdürmektedirler. Bugün, bölgedeki bir ve iki numaralı kaynakların suları zenginleştirilip kapte edilerek beş kilometre kuzeybatıda, Kırıkhan-Reyhanlı karayolu üzerinde bulunan Green Hamamat adındaki turistik termal otel kompleksine iletilmektedir. Ozon tedavi merkezi, spa merkezi, masaj salonu, sauna, sağlık merkezi, güzellik salonu, açık hava havuzları ve iki ayrı tedavi havuzunun da bulunduğu bu otelde, kullanıma sunulan sulardan bir numaralı kaynağa ait olanlar, kimyasal özellikleri bakımından sodyumlu, klorürlü, kalsiyumlu, bikarbonatlı, sülfatlı karışık termomineral sınıfında yer almaktadır.
Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, kadın ve cilt hastalıklarına, serpintileme ve koklama kürleriyle de solunum yolları hastalıklarına önerilmektedir. İçme tedavisi ise, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıklarına yararlıdır. Bu su, total mineralizasyonu bir buçuk gramın biraz üstünde olan karışık bileşimli bir maden suyudur, içeriğindeki tüm anyon ve katyonlar, eşik değerlerin üzerinde bulunur. Ortalama 37°C’deki sıcaklığıyla dış uygulamalara olanak sağlar. Genelde ağrılı hastalıklarda, özellikle de artroz türü romatizmal sendromlarda, karın bölgesinin iltihabi olmayan fonksiyonel ağrılı hallerinde değerlendirilmesi uygun olur.
Kaplıcada, iki adet genel tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır. 1983 yılına kadar Fransızlardan kalma tek katlı otelle idare edilen tesiste, konaklama ve diğer yardımcı üniteler nitelikli hâle getirildi. Kaplıca sahasında Green Hamamat Termal Otel yer almaktadır. Tesis Hatay Havalimanı’na 30 kilometre, Antakya’ya 40 kilometre, Reyhanlı’ya 15 kilometre, Kumlu’ya dokuz kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tesis toplamda 72 oda (47 standart oda, bir suit oda, üç aile suit oda ve 24 apart villa) ve 220 yatak kapasitesine sahiptir. Tesis bünyesinde bir adet açık yüzme havuzu, bir adet çocuk havuzu ve bir adet kapalı yüzme havuzu hizmet vermektedir. Tesis bünyesinde ayrıca bay ve bayan ayrı olmak üzere iki adet termal havuz yer almaktadır. Ayrıca tesiste fitness center, basketbol sahası, tenis kortu ve masaj salonları vardır. Konferans salonu 100; büyük toplantı salonu 50 kişilik olup bir adet mini sinema salonu bulunmaktadır. Çocukları ile birlikte gelecek olan misafirler için de çocuk kulübü, çocuk parkı ve çocuk havuzu misafirlerin hizmetine sunulmaktadır. Green Hotel Hamamat 09. 02. 2005 tarih, 25722 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan; resmi ruhsatlı kaplıcalar listesinde yer almaktadır.
Hamamat Kaplıcaları’na, şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır. Hatay’dan ve Reyhanlı’dan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Hamamat kaplıcası yerli ve yabancı çok sayıda turist çekmektedir.
Referanslar
Akkuş, İ., Akıllı, H., Ceyhan, S., Dilemre, A. ve Tekin, Z. (2005). Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri. Ankara: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Envanter Serisi: 201; Bulutçu, C. (1973). Reyhanlı Kaplıcası Hidrojeoloji Etüdü. Ankara: Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı, Derleme Rapor No: 51241973; Korkmaz, H. ve Karataş, A. (2011), Fiziki Coğrafya Araştırmaları Sistematik ve Bölgesel, Hatay İli Mineralli Su Kaynakları. İçinde; Prof. Dr. Mehmet Yıldız HOŞGÖREN’e Armağan (ss. 407-424). İstanbul: Türk Coğrafya Kurumu Yayınları No: 5; Öktü, G., Dilemre, A. ve Olgu, Ş. (1994), Türkiye Termal ve Mineralli Sular Envanteri Hatay (31): MTA Der. Rap. No: 9992, Sayfa: 23, (Yayınlanmamış), Ankara; Top, F. (1965). Çukurova Bölgesi Şifalı Su Kaynakları, No: 3477, Hatay İli Şifalı Su Kaynakları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Korkmaz, H. ve Karataş, A. (2011), Fiziki Coğrafya Araştırmaları Sistematik ve Bölgesel, Hatay İli Mineralli Su Kaynakları. İçinde; Prof. Dr. Mehmet Yıldız HOŞGÖREN’e Armağan (ss. 407-424). İstanbul: Türk Coğrafya Kurumu Yayınları No: 5.