Nemrut Gülsuhan Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Tarihi, Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Kıyıdüzü Köyü’nde daha önce maden işleri ile uğraşan bugünkü işletme sahibinin bölgede termal su olduğu bilgisini projeye dönüştürmesi ile başladı. Kaplıca termal suyu, enerjisini yarı sönmüş volkanik bir dağ olan Bitlis’teki Nemrut Dağı’ndan almaktadır. Kaplıca, Bitlis ili ve Nemrut Dağı’na yakınlığı nedeniyle kış turizmine, Van Gölü’ne 200 metre mesafedeki konumu ile göl turizmine elverişli bir konumdadır. Tatvan’dan Ahlat’a giderken 12 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcaya, karayoluyla ve Muş ve Van havaalanları kullanılarak da ulaşım sağlanabilmektedir. 2014 yılında faaliyetlerine başlayan kaplıcada, Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından kontroller yapılmakta ve özel işletme şeklinde İl Özel İdaresi izniyle çalışmaktadır.

Kaplıcada dört ayrı kuyudan 40-45°C sıcaklığında su çıkmaktadır. Kaplıca suyunun yoğunluğu 1.0055 gr/cm3, pH değeri 7.11 olup, içinde potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, florür, demir, klorür, sülfat gibi önemli minareller bulunmaktadır. Kaplıcadan günümüzde sadece banyo kürü şeklinde faydalanılmaktadır. Kaplıca suyunun sedef hastalığı gibi deri hastalıkları, kas ve romatizmal hastalıklar, bel ve boyun fıtığı ve ağrıları, kemik hastalıkları, eklem sorunları, böbrek taşı ve safra kesesi taşı, basur gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Kaplıca tesisleri içerisinde 32 adet özel aile havuzunun yer aldığı odalar ve ikisi kadınlar için diğer ikisi erkekler için kullanılan dört adet büyük umumi havuz bulunmaktadır. Aynı anda 300 kişi tesisten günübirlik kullanım şeklinde yararlanabilmektedir. Banyo sonrası dinlenme için kamelyaların yer aldığı tesiste, güncel olarak konaklama imkânı bulunmamakta, inşaatı devam etmekte olan Gondol evlerinin ve açık havuzların gelecekte hizmet vermesi planlanmaktadır. Ayrıca konaklama için Tatvan’daki konaklama işletmelerinden yararlanılabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://nemrutgulsuhankaplicalari.com/kaplica_faydalari.html, (Erişim tarihi: 27.01.2020); http://nemrutgulsuhankaplicalari.com/tesisimiz.html, (Erişim tarihi: 27.01.2020); Nemrut Gülsuhan Kaplıcası İşletme Sahibi İzzettin Bayram ile 25.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: N. C. Ağbay); Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Erzurum Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, 04.08.2011 tarihli Analiz Raporu. AB-0205-T, Protokol No: 8-11/5000.