Tatvan

Yerleşim Merkezi

Bitlis’in doğusunda yer alan Tatvan; batısında Van Gölü’nün, batı ve güneyinde Güneydoğu Toros Dağları, kuzeyinde Nemrut krater gölünün barındığı Nemrut Dağı ile çevrelidir. Bu özellikleri itibarıyla şehir, dağlık bir alan ile Van Gölü arasında, dar bir kıyı şeridinde yer alan Tatvan 1263 metrekare yüzölçümü ship olup, Gevaş, Hizan, Bitlis merkez ve Ahlat ilçesi ile komşudur.

Ekonomik yapı; ilçe merkezinde ticaret, sanayi, ulaşım gibi ekonomik faaliyetlerin yapıldığı Tatvan’ın kırsal kesimlerinde ise tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yoğun olarak ilkbahar ve yaz aylarında daha çok turist alsa da yılın her ayında turist kabul ediyor. 2019 yılı itibarıyla nüfusu yaklaşık olarak 92 bin dolayındadır.

Tatvan’da turizmin gelişimi, İpek Yolu üzerinde bulunan Tatvan, Turizm Bakanlığı’nın tavsiyesi ile Bitlis ilinde Tatvan Turizm Merkezi olarak 20. 09. 1991 tarih ve 20977 sayılı Resmi Gazete’de ilan edildi. Tatvan Turizm Merkezi, Bitlis ve Van sınırlan içinde yer alan, Tatvan’ın doğusunda Gevaş’ın batısında bulunan Akdamar Adası arasındaki yaklaşık 90 kilometrelik kıyı şeridini kapsamaktadır.

2019 yılının Aralık ayı itibarıyla beş turizm işletme ve altı belediye belgeli olmak üzere 11 konaklama tesisi, 426 oda ve 875 yatak kapasitesine sahiptir. Ayrıca Tatvan’da biri B grubu diğerleri A grubu olmak üzere toplam yedi seyahat acentası faaliyet göstermektedir. Bitlis merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan Tatvan’da havaalanı bulunmamakta; ulaşım karayolu, demiryolu ve Van’dan denizyolu ile sağlanmaktadır. Havayolu ile ulaşım yakın iller olan Van, Muş ve Batman havaalanlarıyla sağlanabiliyor. Tatvan Van’a 143, Muş’a 83 ve Batman’a 163 kilometre uzaklıktadır.

Tatvan; deniz, kum, güneş motivasyonu ile birlikte tarih ve kültür amacıyla seyahat eden ziyaretçiler için de birtakım çekiciliklere sahiptir. Örneğin; Nemrut krater gölü ve yanardağı Tatvan’ın en önemli turistik destinasyonlarından biridir. Ayrıca Nemrut Dağı Kayak Tesisleri’nin faaliyete girmesiyle Kış turizminde en fazla tercih edilen kayak sporu yapılmaktadır. Tatvan’ın diğer turizm potansiyelini oluşturan turizm arz kaynakları arasında Tatvan Kalesi, kara avcılığı için Tatvan ve Reşadiye çevresi, balık avcılığı için Van Gölü yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Genel Bilgiler, https://bitlis.ktb.gov.tr/TR-56203/genel-bilgiler.html, (Erişim tarihi: 28.01.2018); Bitlis Valiliği (2020). Bitlis Tarihçesi ve Genel Bakış, http://www.bitlis.gov.tr/bitlis-tarihcesi-ve-genel-bakis, (Erişim tarihi: 28.01.2020); Olcay, A. ve Araboğa, Y. (2018). Bitlis İlinin Turizm Potansiyeli ve Yerel Halkın Turizm Olgusuna Bakış Açısı, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(57): 946-961; Şahinalp, M. S., Elmastaş, N., Günal, V. ve Benek, S. (2010). Şehirlerin Sınıflandırılması ve Tatvan Şehri’nin Bu Sınıflandırmalardaki Yeri, Doğu Coğrafya Dergisi, 15(23): 47-64; Tatvan Kaymakamlığı (2020). Ekonomik Durum, http://tatvan.gov.tr/ekonomik-durum, (Erişim tarihi: 27.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Tatvan, https://bitlis.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 25.01.2020).