Tatvan Garı

Terminal, Havalimanı ve Liman Tren Garı Tren

(Tatvan, Bitlis, 1964 - )

Anadolu’daki istasyonlar şehirlerin dış dünyaya açılan birer kapıları olagelmişlerdir. İstasyonlar kuruluş yeri, mimari özellikleri, yakın çevresinde ortaya çıkan yeni yerleşme alanları, oluşturdukları sosyal yapı ve yolcu özellikleri ile önemli bir misyona sahiptir. Bu nedenle istasyonlar hem Osmanlı hem de Türkiye Cumhuriyeti’nde önemsenen ve sosyo-politik bir amaca hizmet eden yapılardır. Bu yapıların etrafında devlet desteği ile cami, çeşme, lojman gibi yapılaşmalara gidildi.

Asya ve Avrupa kıtaları arasında bağlantı sunan İstanbul’u doğuda Singapur’a ve batıda Londra’ya bağlayacak olan Trans-Asya demiryolu hattı üzerinde yer alan bu istasyon, 25.10.1964 yılında hizmete girdi. İstasyon tarihi ticari yollarının uğrak noktalarından biridir. Bugün Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Aydınlar Mahallesi’nde bulunan Tatvan Tren Garı, Van Gölü kıyısının bir kilometre içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yürüme mesafesinde bulunan ve Tatvan Otogarı’na bir kilometre uzaklıkta bulunan gara farklı bölgelerden özel araçlar ve çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Tatvan Gar binası dikdörtgen bir plana sahip olup iki katlı bir mimari ile inşa edilmiştir. Orta kısmındaki giriş kapısı oldukça geniş bir hole açılmaktadır. Dıştan direklerle desteklenmiş çatı yapısına sahip olan gar binası sac malzeme kaplı bir çatıya sahiptir. Gar binasının giriş kapısının yanları geniş dikey yönlü dikdörtgen camlara sahiptir. İç kısmı simetrik yapıya sahip olan gar binası Anadolu’nun İç ve Doğu bölümlerindeki pek çok gar binası ile mimari açıdan benzerlik göstermektedir. Konumu nedeniyle birçok otel Tatvan garına yürüme mesafesindedir. 2017 yılının içinde Tatvan Garı’na gelen yolcu sayısı 2105 kişidir.

Gar binası dikdörtgen planlı, düz çatı ve dikdörtgen pencerelerin olduğu simetrik bir yapıya sahiptir. Tatvan gar binası, Transasya Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Elazığ Tatvan Treni’ne hizmet vermektedir. Bunlar arasında Van Gölü Ekspresi Ankara, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ’ ve Tatvan güzergâhında hareket etmektedir. TCDD verilerine göre her salı ve pazar günleri sabah 11.00’de Ankara’dan hareket eden ekspres, ertesi gün saat 12.09’da Tatvan’a varmakta, Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri hareket etmektedir. Ankara-Tatvan arası yolculuk 24 saat 16 dakika, Tatvan-Ankara arasını ise 23 saat 27 dakika sürmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akbulut, G. (2016). 21. Yüzyılın Eko-Politik Ürünü: Demir İpek Yolu, Yükselen İpekyolu 1. Cilt, Editör Fahri Atasoy. Ankara: Türk Yurdu Yayınları: 37-56; Başar, M.E. ve Erdoğan, H. A. (2009). Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Tren Garları, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 24: 29-44; http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/uploads/tcdd-t-2017-yillik-baski-final.pdf, (Erişim tarihi: 04. 04. 2020); https://rayhaber.com/2019/11/turkiye-demiryollarinin-gunumuze-kadar-tarihsel-gelişimi/, (Erişim tarihi: 04. 04. 2020); https://tr.railturkey.org/seyahat/istasyonlar/tatvan/, (Erişim tarihi: 04. 04. 2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Tatvan_Gar%C4%B1, (Erişim tarihi: 04. 04. 2020).