Akşehir Tren Garı

Terminal, Havalimanı ve Liman Tren Garı

(Akşehir, Konya, 1895 - )

Osmanlı yönetimi, 1872 yılında yerli sermaye ile gerçekleştirilen İstanbul-İzmit demiryolu hattını, Ankara’ya ve daha sonra Bağdat’a kadar ilerletmek istedi. Bu projeleri hayata geçirmek üzere Almanlarla yapılan antlaşmalar neticesinde demiryolu hattı 1892 yılında Ankara, 1896 yılında Konya’ya kadar ilerledi. İzmit-Ankara arasındaki demiryolu hattını tamamlayan Anadolu Demiryolları’na (CFOA), 1893 yılında Eskişehir-Konya demiryolu hattının da imtiyazı verildi. Aynı yıl inşaata başlayan demiryolu şirketi, 1894 yılında Eskişehir-Kütahya, 1895 yılında Kütahya-Afyonkarahisar-Akşehir hattını tamamladı. Demiryolu hattı üzerindeki diğer gar binaları gibi Akşehir Tren Garı da Almanlar tarafından 1895 yılında inşa edildi. 1895 yılında Almanların imtiyaz/işletmesinde faaliyete giren gar, 1927 yılında kamulaştırıldı.

İki katlı olarak inşa edilen gar binası ve kampüsü içerisinde bulunan diğer binalar, bölgenin nüfus yoğunluğu ile askeri ve ticari hacmi nispetinde inşa edildi. Anadolu Demiryolu Şirketi inşa ettiği gar binalarını dört farklı proje ile tasarlarken, Akşehir Tren Garı ikinci sınıf tipinde inşa edildi. Gar kampüsü içerisinde, gar binası, sinyal şefliği, yol-bakım-onarım şefliği, aktif olarak kullanılmayan lojistik deposu ve lojmanlar bulunmaktadır. Gar binasının içerisinde, bekleme salonu, gişeler, trafik bürosu, hareket memurluğu, gar şefliği ve yolcu sayılarının azalmasından dolayı faal olmayan bir adet büfe yer almaktadır.

Konya-Afyon karayolu üzerinde ve İstasyon Mahallesi, Yeni İstanbul Caddesi, No: 2978 adresinde bulunan gar binası, Akşehir ilçe merkezine iki kilometre, otobüs terminaline 400 metre uzaklıktadır. Konya-Ankara ve Konya-İstanbul YHT faaliyete girmesiyle, Akşehir Tren Garı’nın yoğunluğu azalırken, yolcu sayıları özel günler dışında 40-50 arasında seyretmektedir. Üç peron bulunan gar binasında, günde bir kez karşılıklı sefer düzenleyen İzmir-Konya, Konya-İzmir Mavi Treni ile yolcu ve buna ilaveten 15 civarında yük treni durmaktadır. Devlet Demiryolları 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı gar binasında yaklaşık dokuz personel görev yapmaktadır.

Referanslar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ak%C5%9Fehir_Tren_%C4%B0stasyonu, (Erişim tarihi: 20. 05. 2020); Özgencil Yıldırım, S. (2012). Anadolu ve Bağdat -C.F.O.A-ve Bağdat- Halep-Nusaybin -B.A.N.P- Demiryolu Şirketleri Yolcu Binaları Tip Projeler, Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5: 1-2.