Adana Tren Garı

Terminal, Havalimanı ve Liman Tren Garı

(Adana, 1912 - )

Osmanlılar, Tanzimat’tan sonra askeri, idari ve iktisadi amaçlarla demiryolu inşasına yönelmiş ancak bunu gerçekleştirebilecek maddi ve teknik birikimden yoksun olunması dolayısıyla demiryolları yabancı firmalara yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. Çukurova’nın tarım ürünlerini Mersin limanına taşımak amacıyla 1883 yılında İngiliz demiryolu şirketi imtiyazında inşasına başlanan Adana-Mersin tren hattı 1886 yılında tamamlandı. 1903 yılında İstanbul-Bağdat Demiryolu projesinin Almanlara verilmesiyle, Adana-Mersin hattını da Almanlar satın aldı ve iki hat 1911 yılında birleştirildi. 1886 yılında inşa edilen eski Adana Tren garı yeterli bulunmayarak, şehrin kuzeyinde 450 bin mekalerelikbir alanda yeni tren garı inşa edildi. Lojmanları, bakım-tamir atölyeleri ve dökümhanesi ile büyük bir kampüs şeklinde tasarlanan ve Alman Doyçe Oryant Bankası (Deutsche Orient Bank- DOB) tarafından finanse edilen gar, 1912 yılında tamamlandı 20. 09. 1912 tarihinde Almanların imtiyaz/işletmesinde faaliyete giren gar, 27.04.1933 yılında kamulaştırıldı.

Tren garının bulunduğu konum, Adana şehrinin Erken Cumhuriyet dönemi şehir planına yön verdi ve şehrin imarı gar binasına göre tasarlandı. Birinci Ulusal Mimarlık üslubunda, karkas ve taş malzemeler kullanılarak, yığma yapım tekniği ile inşa edildi. Pencereleri ve köşe taşları dışarıya taşırılan yapı, beyaz kesme taşlarla dekore edilerek, sarı boyalı serpme ile sıvandı. Eğimden yararlanılarak yapılan bina, güneyden üç kat, kuzeyden ise iki kat olarak görülmektedir. İlk olarak orta kısmı tek katlı ve yandaki kule bölümleri üç katlı olarak tasarlanan binanın, bir süre sonra orta kısmına bir kat daha ilave edildi. Binanın planında girişte iki katlı büyük bir bekleme salonu, yan kısımlarda gişeler, danışma, emanet gibi bölümler bulunurken, girişin sol üst katında, harekât memurluğu, gar müdürlüğü, güvenlik ve sağlık birimi, VIP salonu ve bir büfe yer almaktadır. Gar kampüsü içerisinde ise iki adet ATM, lojmanlar, sosyal tesisler, misafirhane, bakım şefliği ve Adana Demirspor takımının müzesi bulunmaktadır. Gar binasının önünde bulunan meydan, yerleşkenin dikkat çekici öğelerinden biridir. Bu meydan, resmi ve özel günlerde çeşitli açık hava toplantılarının yapıldığı bir alan olarak tasarlandı.

Adana merkez ilçesi Seyhan’a bağlı, Kurtuluş Mahallesi Uğur Mumcu Meydanı’nda bulunan gar binası, şehir merkezine iki kilometre, en yakın metro istasyonuna 400 metre Adana Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne altı, Şakirpaşa Havaalanı’na dört kilometre uzaklıktadır. İstasyon’da duran trenler; Erciyes Ekspresi, Fırat Ekspresi, Toros Ekspresi, Adana-Mersin Treni, Mersin-İskenderun Treni ve Mersin-İslâhiye trenleridir. Devlet Demiryolları Altıncı Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Adana Tren Garı’nda bulunan üç perondan yük ve yolcu olmak üzere günde yaklaşık 90 sefer yapılırken, bunun 60’ı Adana-Mersin hattında gerçekleşmektedir. Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimler personeli hariç, gar binasında yaklaşık 30 personel görev yapmaktadır. Adana Tren Garı'nın günlük yolcu kapasitesi özel günlerin dışında 12-15 bin civarında seyretmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akpolat, M. S. (2004). Tanzimat Sonrası Osmanlı Mimarlığından Bir Kesit: Adana-Mersin Demiryolu İstasyon Binaları, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 21 (1); Durukan Kopuz A. (2016). Adana’da Birinci Ulusal Mimarlık dönemine Ait Bir Yapı Örneği; Adana Tren Garı, Tasarım+Kuram (Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi), 12: 22; https://tr.railturkey.org/seyahat/istasyonlar/adana/, (Erişim tarihi: 10. 5. 2020); https://www.biletall.com/blog/ulkemizde-gorulmesi-gereken-10-tarihi-tren-gari/, (Erişim tarihi: 10. 5. 2020); Özyüksel, M. (1999). Anadolu ve Bağdat Demiryolları. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları.