Murat Dağı Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kütahya’ya bağlı Gediz ilçesinin güneydoğusundaki Murat Dağı’nın 1450. metresinde yer almaktadır. Kaplıca, bu yükseklikte ve mevcut su özelliklerine sahip dünyadaki az sayıdaki kaplıcadan biridir. Kaplıca alanına, Gediz ilçesinden 30 kilometre mesafedeki asfalt yolla ulaşılmaktadır. Kaplıcaların tarihi geçmişi Osmanlılar dönemine kadar uzanmaktadır. Nitekim Evliya Çelebi seyahatnamesinde, kaplıcaların Murat dağı eteğinde yer aldığına ve çok meşhur (dillere destan) bir özelliğe sahip olduğuna dair bilgilere rastlanmaktadır. Gediz Murat Dağı Kaplıcaları, Bakanlar Kurulu’nun 19.04.1987 tarih ve 87/11608 sayılı kararı ile Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Tüm yıla yayılmış turizm imkânlarıyla deniz-kum-güneş turizmine alternatif olarak zengin bir turizm çeşitliliği var olan Murat Dağı’nda; kış sporları, kamping, foto safari, flora ve fauna gözlemciliği, dağ bisikleti, dağcılık, yamaç paraşütü, binicilik, geleneksel yaşam biçimlerinin incelenmesi gibi alternatif turizm imkânları vardır.

Kaplıca sularının toplam debisi 45 l/sn civarında olup, sıcaklığı 29-50°C arasındadır. Sülfat, kalsiyum, magnezyum ve bromür içermektedir Romatizmal hastalıklar, deri hastalıkları, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, eklem ve kireçlenme rahatsızlıkları ve beslenme bozukluklarına olumlu etkileri görülmektedir. Murat Dağı Kaplıcası’nın 7134 kişi/günlük kapasitesinin 2000’i kullanılmaktadır. Turizm merkezi kayıtlarına göre yılda 15000’den fazla ziyaretçi termal turizm amacıyla gelmektedir. Devamlı ikamet eden kaplıca kullanıcıları da bulunmaktadır. Kaplıca suları sülfatlı, bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, karbondioksitli, bromürlü, ve radyoaktif özelliklere sahiptir. Toplam mineral 1815 mg/l’dir.

Kocahamam, Hacethane, Sarıkız, Kaymakam ve Uyuz Hamamı adı ile beş hamam vardır. Kaplıca merkezinde 18 bungalov, 154 odalı 13 apart, 616 yatak kapasiteli 80 ahşap ev, iki hamam, iki havuz, 15 yataklı misafirhane ve konferans salonu ile 200 yataklı kamp hizmet vermektedir. Kaplıca bölgesinde belediyeye ait 171 yatak kapasiteli Bungalov tipi evlerde konaklama imkânlarının yanı sıra gençlik Hizmetleri ve Spor müdürlüğü tarafında işletilen tesiste de 178 yatak kapasiteli bir gençlik kampı bulunmaktadır.

Referanslar

http://muratdagi.gediz.bel.tr/, (Erişim tarihi: 20.10.2019); http://www.gediz.gov.tr/murat-dagi-ve-ilica-kaplicasi, (Erişim tarihi: 20.10.2019); Koç, F. (2011). Türkiye Kaplıcaları. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları; Tuncel, M. ve Doğaner, S. (1992). Kütahya’da Kaplıca Turizmi, Ege Coğrafya Dergisi, 6 (1): 47-60. Yalçın, A. (2012). A’dan Z’ye Şifalı Kaplıcalar, İçmeler, Çamurlar, Güzellikler El Kitabı. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özav, L. (1995). Turizm Açısından Murat Dağının Önemi, Atatürk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 4: 115-141.