Milli Bilinç Rehberliği

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Milli bilinç tanım olarak; inançlar, fikirler ve normlar sisteminin oluşturduğu değerler bütünüdür. Millet olmanın bir bağlamı olarak birey, içine doğduğu ya da yaşadığı toplumun değerlerini, tutumlarını ve inançlarını millet kavramı bakımından özümseyerek uyum sağlamalıdır. Bir milletin varlığını devam ettirebilmesi için milleti bir araya getiren değerlerin nesilden nesle aktarılması gerekmektedir. Bu bilinci gerçekleştirmenin yolu, yetişen nesillere milli bilinç değerini aşılanmaktır.

Modernleşme ile birlikte kabile veya aşiret kimliğinden ulusal kimliğe doğru bir devrim gerçekleşti. Bu devrimi modern zamanlarda gerçekleştirmek tamamen tarih öğretimi propagandası sayesinde oldu. Bu propaganda ile birey, kendi kimliğini tarih kitaplarıyla öğrenir, görür, değerlendirir ve bu sayede geleceğine yön verir. Tarih sayesinde edindiği bilinç ile bugünü algılar ve geçmişi yorumlar. Milli bilinç, ait olunan kültürel kimliği yitirmeden içinde yaşanılan toplumun değerlerini de özümseyerek/içselleştirerek hiçbir etnik kimliği ayırmaksızın bir bütün olarak ortak yaşama ortak paydada birleşmektir. Milli bilinç kavramı XX. ve XXI. yüzyılın toplumsal/siyasal yaşamının en değerli kavramlarındandır.

Ulus-devlet sürecini yaşayan ülkeler milli değerlerini ve çıkarlarını savunmak için milli birlik ve beraberliği sağlamak zorundadırlar. Bu bağlamda milli bilinç olgusunun turizm yoluyla verilmesi modern zamanlarda Milli bilinç turizmi kavramını ortaya çıkardı. Bir milletin geçmişinde yaşamış olduğu göç, savaş, ölüm, afet ve soykırım gibi olayların sonuçlarına bağlı olarak var olma ve bağımsızlık kavramının öneminin öğretilmesi amacıyla organize edilen tüm turizm etkinliklere milli bilinç turizmi denilmektedir. Bu kapsamda milli bilincin öğretilmesi kapsamında milleti ilgilendiren bir savaşın, afetin, soykırım ve benzeri bir olayın geçtiği mekânların gezilmesi, tanıtılması ve öğretilmesi amacıyla konunun uzmanı tarafından yapılan rehberlik faaliyetine de milli bilinç rehberliği denilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Arslantürk, Y. ve Gül, T. (2019). Turist Rehberliğinde Yeni Eğilimler ve Turist Rehberlerinin Geleceği. İçinde; B. Zengin, G. Erkol Bayram ve O. Batman (Editörler), Turist Rehberliği Mesleği Dünü Bugünü Yarını (ss. 287-325). Ankara: Detay Yayıncılık; Deveci, M. (2011). Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Milli Bilinç Üzerine, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, 194: 129-146; Keskin, Y. ve Keskin, S. C. (2013). İlkokul (İlköğretim) Sosyal Bilgiler Programlarında Milli Bilinç ve Barış Değerinin Tarihsel Serüveni, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 173: 51-86; Namlı Altıntaş, İ., Budak, L. ve Budak, Ç. (2017). Milli Değerlerin Ders Kitaplarındaki Yeri: Cumhuriyet Çocuklarına Tarih Dersleri Örneği, Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3): 9-16; Şentürk, L. ve Aktaş, E. (2015). Türkiye’de ve Romanya’da Okutulan Ana Dili Türkçe Ders Kitaplarının Değer İletimi Açısından Karşılaştırılması, Değerler Eğitimi Dergisi, 13(29): 215-243.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Arslantürk, Y. ve Gül, T. (2019). Turist Rehberliğinde Yeni Eğilimler ve Turist Rehberlerinin Geleceği. İçinde; B. Zengin, G. Erkol Bayram ve O. Batman (Editörler), Turist Rehberliği Mesleği Dünü Bugünü Yarını (ss. 287-325). Ankara: Detay Yayıncılık.