Ekoturizm Rehberliği

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Turist rehberliği mesleği içerisinde niş bir alan olarak ifade edilebilecek ekoturizm rehberliği bir uzmanlık alanıdır. Ekoturizm rehberliği kavramının Manidis Roberts Danışmanlığı tarafından Avustralya Hükümeti için ekoturizm akreditasyon araştırması kapsamında ilk kez gündeme geldiği, sonrasında, Ulusal Ekoturizm Eğitim Stratejisi’nde kısaltılarak ekotur rehberi şeklinde de kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Kültürel antropoloji, sürdürülebilirlik ve doğal çevre konusunda bilgili olması gereken bir meslek grubudur. Ekoturizm rehberinin özgüveni yüksek, yazılı ve sözlü iletişim beceresine sahip bireyler olması gerekir. Kriz yönetimi konusunda tecrübeli ve soğuk kanlı, otokontrollü bireyler olmalıdır. Hem yerel halkın hem de turistlerin kültürel hassasiyetlerini dikkate alarak çalışmalıdır. Ekoturizm rehberi, mutlaka ekoturizm uzmanlığı eğitimi almalıdır.

Ekoturizm rehberleri, tur uygulamasını konaklama, ulaşım, turda kullanılacak ekipmanlar da dahil olmak üzere, turizmin yöreye olumsuz etkisi olmaması, kültürel ve doğal değerlerin sürdürülebilirliğini koruması prensibiyle gerçekleştirir. Gerekliyse turda sağlık personeli de bulundurur. Uygulanan turun alternatif yakıt seçenekleri ve karbon dengesi bilinciyle gerçekleştirilmesini sağlar. Tura başlamadan önce gerekli ekipman ve malzemelerin miktarını ve kalitesini kontrol eder. Tur katılımcılarına çevre dostu gezi ve alışveriş konusunda önerilerde bulunur. Doğal ve kültürel dokusu bozulmamış destinasyonlara tur yöneten ekoturizm rehberliği sorumlulukları göz önüne alındığında, doğa yürüyüşü turları için teknik donanımlı bir lider, çevre duyarlılığı konusunda turistlere yeni bilgiler veren ve farkındalık oluşturan bir eğitmen niteliği de taşımaları gerektiği ifade edilebilir. İlkyardım, grup hijyeni ve güvenliği, çevre etiği, açık hava aktiviteleri becerisi, turda kullanılacak ekipmanları kullanma becerisi gibi özellikleri de taşımaları gerekmektedir.

Tur güzergahını iyi bilmek ve iklim koşullarını göz önünde bulundurarak güvenli bir rotanın nasıl izleneceğini ve hayatta kalma koşullarını bilmesi gerekmektedir. Tur boyunca gerekli olabilecek dürbün, termometre, şerit metre, harita, ayna, pusula, büyüteç, halat gibi malzemelerin olduğu bir sırt çantası bulundurmalıdır. Aynı zamanda, arazi koşullarında turistleri yönlendirebilmek için, mikrofon sistemi gibi yardımcı aletler kullanabilir. Çevresel ve kültürel sürdürülebilirlik sorumluluklarının yanı sıra, diğer turist rehberleri gibi misafirlerini tur güzergahı ile ilgili bilgilendirir ve tur süresince her konuda yardımcı olur. Tur sırasında sağlanan hizmetleri, müşteri geri bildirimlerini çalıştığı acenta yönetimiyle paylaşarak gelecekte turların iyileştirilmesi için katkı sunar.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.environmentalscience.org/career/ecotourism-guide, (Erişim tarihi: 22.07.2019); Tekin, Ö., Bideci, M. ve Avcıkurt, C. (2017). Turist Rehberliği Mesleğinde Yeni Teknolojilerin Kullanımı. İçinde; Ö. Güzel, V. Altıntaş ve İ. Şahin (Editörler), Turist Rehberliği Araştırmaları, Öngörüler ve Uygulamalar (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Tetik, N. (2012). Turist Rehberlerinin Ekoturizm Alanındaki Yeterliliklerinin Önem Performans Analizi, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 9(3): 6-24.