Profesyonel Turist Rehberi
İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi
-
2019
2012 yılında çıkarılan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’na kadar profesyonel turist rehberi olarak anılan turist rehberleri ve turist rehberliğinin tarihçesi Cumhuriyet’in ilan edilmesinden 2012 yılına kadar ortak bir zeminde yer aldı. 1923 yılında Türk Seyyahin Cemiyeti’nin kurulmasıyla beraber tercüman rehberlere sınav neticesinde lisans verildi. 1925 yılında lisanslama Ecnebi Seyyahlara Tercümanlık ve Rehberlik Edecekler Hakkında Kararname ile tercüman rehberlik daha kurumsal hâle getirilmeye çalışılmıştır. 1971 yılında bu yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ve Tercüman Rehber Kursları ve Tercüman Rehber Yönetmeliği yayımlandı.
1974 yılına gelindiğinde ise ilk defa profesyonel ifadesi eklenmesi suretiyle Profesyonel Turist Rehberliği Kursları ve Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği yürürlüğe girdi. 1983 yılında Profesyonel Tercüman Rehber Yönetmeliği ve üç yıl sonra 1986 yılında Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği yayımlandı ve bu sayede önceden çeşitli belediyeler ve öğrenci birlikleri tarafından verilen belgeler ve lisanslar tek bir elde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde toplandı. Bu sayede önceki yönetmeliklerde bahsedilen tercüman rehber ifadesi tamamen uygulamadan kalktı ve turist rehberliğinin sadece yabancı dil nosyonu ile anılmasının önüne geçildi; profesyonel ifadesiyle turist rehberliğinin bir meslek olduğu vurgulandı. Her ne kadar 2012 yılına kadar yönetmeliklerle idare edilse de 2012 yılında çıkartılan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile turist rehberliği yasal bir zemin kazandı. Yasayla beraber kamu kurumu niteliği kazanan bir meslek kuruluşu olan Turist Rehberleri Birliği bünyesinde yedi meslek odası ve altı bölgesel meslek odası ile meslek örgütlenmesi sağlandı.
Diğer yandan, turist rehberliği diğer ülkelerde bir meslek olarak kabul edildiği için hiçbir zaman profesyonel sıfatıyla beraber anılmadı. Ayrıca profesyonel” ifadesi artık resmi olarak kullanılmamasına rağmen, güncel ve önceki çalışma kartlarında profesyonel ifadesi yer almaktadır.
Referanslar
Ahipaşaoğlu, S. (2001). Turizmde Rehberlik. Ankara: Detay Yayıncılık; Apalı, A. Zeki ile 25. 06. 2016 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: Y. Arslantürk); Hacıoğlu, N. ve Demirbulat, Ö. G. (2014). Türkiye’de Turizm Rehberliği Eğitiminin İlgili Mevzuat Çerçevesinde Kavramsal Analizi. A. Kılıçlar, A. Tayfun (Editörler) 15. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (ss. 170-185). Ankara; Turist Rehberliği Meslek Kanunu. (2012). Resmi Gazete. (Tarih: 22. 06. 2012, Sayı: 28331)