Turist Rehberliği

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Osmanlı döneminde özellikle Orient Express ile başlayan turizm hareketlerinin gelişmesiyle paralel olarak rehberlik hizmetleri de gelişmeye başladı. İstanbul’u ziyaret eden yabancılara verilen rehberlik hizmeti en azından bir yabancı dilin çok iyi derecede bilinmesini gerektiren bir iş alanı olarak görülüp gelişmeye başladı. Günümüzde Türkiye’de turizm sektörü ve turistin eğilimleri paralelinde hem eğitim hem de meslek örgütleri ile kurumsallaşan ve kendini yenilemeye devam edip meslek kanunu olan turizm sektörünün nitelikli bir işkoludur. Turist rehberliği hizmet ağırlıklı bir meslektir. Profesyonel turist rehberliği, insan ilişkilerinin çok yoğun olduğu, meslek getirisi ve iş doyumu yüksek bir çalışma alanıdır. İşine bağlı, mesleki gelişimine önem veren, mesleğini severek yapan ve kendisini geliştirmek isteyen bir birey için rehberlik zevkli bir meslektir. Turist rehberliği; zevkli bir iş olduğu kadar; ciddi sorumluluk, liderlik, zaman ve takım yönetimi, organizasyon yeteneği, planlı hareket etme alışkanlığı, kültürlerarası iletişim becerisi, farklı kültürleri anlama ve anlatabilme becerisi, incelik, zarafet ve nezaket, bilgi donanımı ve duygusal zeka gerektiren bir iştir. Turist rehberliği; acenta ve tur operatörlerinin paket turlarının başarılı yürütülmesine, turdaki gezi güzergâhlarının iyi tanıtılmasına, turistin yerel halkla iletişim kurup destinasyonu ve farklı kültürleri iyi tanıtılmasına, tur grubunun gezinin ilk gününden son güne kadar destinasyonun turistik ürünlerini deneyimleyip bilgi sahibi olarak neşeli, güvenli sorunsuz mutlu bir şekilde evlerinde dönmelerine katkı sunan bir meslektir.

Turist rehberi: “Bir ülkeyi gezen yabancı turist gruplarıyla gelişlerinden dönüşlerine kadar bir arada olan, doğrudan ve en uzun süreyle ilişki içinde bulunan ülke yurttaşıdır. Onun şahsında yabancı müşteriler gezdikleri ülke insanı hakkında fikir ve izlenim sahibi olurlar rehberlerin davranışları, konuşmaları yargıları ve açıklamaları ülke açısından resmen olmasa bile fiilen bağlayıcıdır. Eğer bir rehber teknik bilgisinin üstünlüğü ile söylediklerinin doğruluğuna müşteriler inandırabilmiş ise sosyal ve politik konulardaki açıklamaları için de önemli bir inandırıcılık zemini oluşturmuş demektir”. Turist rehberi: “Turistin seyahat ettiği herhangi bir ülkeden memnun olarak ayrılmasında en önemli etkendir. Davranışı, konuşması, görüntüsü, bilgisi ve tavırları ile turistlerde ülke hakkında olumlu ya da olumsuz ilk izlenimi yaratacak olanlar turist rehberleridir. Turistin önyargılarının değişmesinde, yanlışların düzeltilmesinde ve eksik bilgilerin tamamlanmasında rehberin sözlü sunumu, yazılı kaynakları tanıtması, ilgili kurumlara atıfta bulunması ve sıcak diyalog kurması turistin rehbere olan güvenini artıracaktır”. Turist rehberi: “Ülkeyi ziyaret eden kişilere eşlik eden, ülkenin, bölgenin veya yörenin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini tanıtan, yerel halkla ziyaretçi arasındaki olumlu ve karşılıklı etkileşimi sağlayan, somut ve somut olmayan kültürel ve doğal mirasın korunup yaşatılması ve tanıtılıp evrenselleşmesine katkı sunan kişilerdir”.

Yararlanılan Kaynaklar

Ahipaşaoğlu, S. (2006). Turizmde Rehberlik. Ankara: Gazi Kitapevi; Çolakoğlu, E. O., Epik, F ve Efendi, E. (2010). Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Ön Esen, F. ve Gülmez, M. (2017). Turizm Rehberliği Eğitimi ve Eğitim Modelleri. İçinde; F. Ö. Güzel, V. Altıntaş, İ. Şahin (Editörler), Turist Rehberliği Araştırmaları, Öngörüler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık; Yarcan, Ş. (2007). Profesyonel Turist Rehberliğinde Mesleki Etik Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi,18 (1): 33-34; Yenipınar, U., Bak, E., ve Çapar, G. (2014). Turist Rehberliği Meslek Kanunun, Meslek Örgütleri ve Öğretim Üyelerinin Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2): 86-114.