Limyra Antik Kenti Kazıları

Arkeolojik Kazı Doğal ve Kültürel Miras Yerleşim Kazısı Antik Kent

Limyra antik kenti, Antalya’nın Finike ilçesinin Kuzeydoğu yerleşkesinde, Turunçova ve Sahilkent beldeleri sınırlarının içerisinde bulunan Yuvalılar Köyü’nde yer almaktadır. Limyros Çayı, kentin ortasından geçerek, kenti doğu ve batı olarak ikiye ayırmaktadır. Limyra, Likya’nın antik kentlerinden biridir ve kent Likya’nın Doğu’sunda yer almaktadır. Likçede kentin adı, Zemuri’dir.

Limyra, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından ele geçirilse de en parlak dönemini MÖ IV. yüzyılda Perikles’in döneminde yaşamıştır. Perikles’in döneminde Limyra, Likya’nın başkenti oldu. Xanthos kazılarında bulunan Likçe yazıtlarda Zemuri adına rastlandığı için Limyra’nın tarihinin MÖ V. yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. MÖ 334’te Perslerin yönetiminde olan Limyra, Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Büyük İskender’in vefatından sonra Büyük İskender’in generalleri tarafından kuşatılan kent, bir süre Rodos’un himayesinde kalmış ve MÖ 167’de Roma İmparatorluğu’na dahil edilmiştir. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olmasıyla öne çıkan kent, Bizans-Arap Savaşları (MS VIII.-IX. yüzyıl) ile yoğun Arap İstilasına maruz kalmış ve baskılara daha fazla dayanamayan kentliler Limyra’yı zamanla terk etmişlerdir.

Limyra antik kenti, 1969’da Jürgen Borchhardt tarafından kazılmaya başlanmış, 2002 yılında kazı başkanlığını Dr. Thomas Marksteiner devralmışve 2019 yılında Dr. Martin Seyer’in kazı başkanlığında kazıda 50. yılını tamamlamıştır.

Limyra antik kentinde Akropol kentin kuzeyinde yer almaktadır. Kentin buluntuları arasında Perikles’in kalesi ve sarayı, Bizans başpiskoposluğuna ait bir kilise, tiyatro, 400’ün üzerinde kaya mezarları ve Geç Klasik döneme ait beş adet nekropol bulunmaktadır. Gaius Ceaser adına yapılan Heroon ve kentin simgesi haline gelen Perikles’in Heroon’u kentin önemli buluntuları arasındadır. Perikles’in Heroon’u 10x7 metre zemin üzerine oturtulmuş mezar odası da bulunan karyatidli yüksek podyumlu bir Yunan tapınağı şeklindedir. Son dönemlerde yapılan kazılar sonucunda Hellenistik döneme ait bir Ptelemaion ve 2012 yılında da bir sinagog bulunmuştur. Kazılardan çıkarılan bazı buluntular Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Borchhdart, J. (1999). Limyra: Zemuri Taşları, Likya bölgesinde Limyra Antik Kenti’nin gizemli sularında yapılan arkeolojik araştırmalar. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; Çiçek, M. (2017). Likya Anıtsal yapılar (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi; Çimrin, H. (2002). Antalya’nın Tarihi ve Turistik Rehberi. Antalya: Simge Yayınevi; Şare, T. (2013). The sculpture of the Heroon of Perikle at Limyra: The making of a Lycian king, Anatolian Studies: 55-74; Umar B. (1999). Lykia Bir Tarihsel Coğrafya Araştırması ve Gezi Rehberi. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Limyra Antik Kenti, https://antalya.ktb.gov.tr/TR-67926/limyra.html, (Erişim tarihi: 28.07.2020); Finike Belediyesi. (2020). Limyra Antik Kenti, https://www.finike.bel.tr/tr/m/finike/liymra-antik-kenti.html, (Erişim tarihi: 28.07.2020).