-
2020
Elmalı ilçesinde bulunan, 1941 ve 1987 yılları arasında hükümet konağı olarak kullanılan yapı, daha sonraları ise vergi dairesi ve bir bölümü öğretmen evi olarak kullanıldı. Elmalı Müzesi’nin temellerinin atılmasına Prof. Dr. Machteld J. Mellink öncülük etti. Prof. Dr. Machteld J. Mellink, 1963 ve 2002 yılları arasında Elmalı’da kazı ve yüzey araştırmaları yaptı ve kültürel mirasın yerinde korunması, tanıtılması, eski eser kaçakçılığının önlenmesi için bölgede müze kurulmasının önemine dikkat çekti. Müze, bugünkü Elmalı ilçesine Gündoğan Mahallesi sınırları içindeki İbrahim Elmalılı Caddesi üzerinde 2011/1655 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ayrı bir müze olarak 13. 06. 2011 tarihinde ziyarete açıldı. Üçü zemin ve sekizi birinci katta olmak üzere 11 adet teşhir salonuna ev sahipliği yapan müze, açık hava galerisi olan bahçeye de sahiptir.
Üç katlı bir yapıya ve 2.400 metrekare yüzölçümüne sahip Elmalı Müzesi’nin girişinde danışma salonu, idari mekanlar ve konferans salonu yer almaktadır. Zemin kat; eserlerin kronolojik bir sıralama ile tanıtıldığı ve geç Kalkolitik döneme ait Bağbaşı eserleden ve ilk Tunç dönemi eserlerinin sergilendiği Karataş-Semayük salonundan; tarih öncesi ölü gömme geleneklerinden, Pithos çömlekler salonundan oluşmaktadır. Zemin katın dikkat çeken eserleri arasında tarih öncesi ölü gömme geleneklerini yansıtan Karataş-Semayük mezarlık alanında ortaya çıkarılan üç adet küp mezar (pithos) ve üzerinde arı serenlerinin figürü bulunmaktadır. Müzenin birinci katında, Anadolu’nun tarih sonrası dönemlerine ait kronolojik bir cetvel ve Prof Dr. Machteld J.Mellink’in biyografisi yer almaktadır. Birinci kat, Hacımusalar Höyük, Karaburun, Kızılbel, Bayındır Tümülüsleri, Kakasbos, 12 Tanrılar, Sunaklar, Yazıtlı Taşlar ve Sikke salonundan oluşmaktadır. Kronolojik bir düzen içinde sergilenen Likya şehir sikkeleri, Roma İmp. sikkeleri ile birlikte Karaburun Mezar Odası Rekonstrüksiyonu birinci katın önemli eserleri arasındadır. Çok az sayıda basılan yüzyılın definesi Elmalı sikkelerine ait imitasyon örnekler birinci katta sergilenmektedir. Müzede, Arykanda kazılarında ortaya çıkarılan eserler (Roma ve Bizans dönemlerine ait ev sunaklar, adak stelleri, lahit ve heykel parçaları, günlük kaplar, dokuma, takı ve tıbbi aletler) ile Kızılbel Mezar Odası Rekonstrüksiyonu sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde Yukarı Söğle Köyü’nden getirilen ve beş bin yıllık bir kültürü yansıtan anıtsal arı serenlerinden bir örnek bulunmaktadır.
Referanslar
Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü (2018). Elmalı Kadim Şehir. Elmalı: Elmalı Belediyesi Kültür Yayınları; Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü (2018). Elmalı Seren Balı Broşürü. Elmalı: Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Yayınları; https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/elmali-muzesi, (Erişim tarihi: 20.02.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Antalya İl Kültür Müdürlüğü (2012). Dünden Bugüne Antalya Cilt I, https://antalya.ktb.gov.tr/Eklenti/38500,2012-idundenbuguneantalya.pdf?0, (Erişim tarihi: 20.02.2020); Antalya İl Kültür Müdürlüğü (2012). Dünden Bugüne Antalya Cilt II, https://antalya.ktb.gov.tr/Eklenti/38501,2012-iidundenbuguneantalya.pdf?0, (Erişim tarihi: 20.02.2020).