Kurşunlu Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Manisa’nın 71 kilometre ve Salihli ilçesinin dört kilometre güneybatısında, her mevsim yeşil bir vadi içerisinde yer almaktadır. Çevresinde halka açık piknik alanları bulunmaktadır. Kurşunlu Kaplıcaları ve Kurşunlu Vadisi gerek termal turizm gerekse doğa turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca birçok dermatolojik hastalığa iyi gelen ve bu konuda tanınan önemli bir sağlık ve dinlenme merkezidir. Kurşunlu Kaplıcaları 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Termal Turizm Merkezi ilan edilmiştir.

Kaplıcanın su sıcaklığı 39,5-71°C arasında değişmekle birlikte, pH 5,82-7,78 ve 0,17-0,66 Eman arasında olan radyoaktivite değerlerine sahiptir. Toplam 2172 mg/l mineralizasyonu olan, bikarbonatlı, flörürlü ve karbondioksitli bir su olma özelliği taşıyan kaplıca suyu başta romatizma olmak üzere, nevralji, nevrit, kadın hastalıkları, solunum yolları ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıca yakınında bulunan ve açık dere kaynağı olarak adlandırılan bölgede su sıcaklığı 91°C ısıya sahip bir adet kükürtlü su bulunmaktadır. Bu kükürtlü suyun ise romatizma, nevrit ve solunum yolları rahatsızlıklarında etkili olduğu bilinmektedir.

Kaplıcanın özellikle romatizmal hastalıkların tedavisi ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanımı önerilmektedir. Kaplıca havzasında banyo kürü, içme kürü, inhalasyon uygulamaları, çamur tedavisi (peloidoterapi), fizik tedavi, masaj ve hidroterapi olanakları vardır. 86 Apart ve 270 yatak kapasiteli bir tesis olan Kurşunlu Kaplıcaları'nda, sadece Salihli halkına değil, çevre ilçeler ile tüm Türkiye’den gelen müşterilere hizmet verilmektedir. Salihli merkeze beş kilometre uzaklıkta bulunan Kurşunlu Kaplıcaları’nda bahçıvandan servis elemanına, resepsiyonistten sağlık memuruna, fizyoterapistten güvenlik görevlisine kadar farklı alanlarda çalışan personel ile konaklayan misafirlere üst düzeyde bir hizmet verilmektedir. Tesisten gerek günübirlik gerekse orta ve uzun dönemli konaklamalı olarak yararlanan ziyaretçilerin sayısı 20 bin ila 30 bin kişi aralığındadır.

Referanslar

Gürdoğan, A., & Tetik, S. (2016). Salihli’nin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 6 (1): 59-68; http://www.salihli.bel.tr/index.php?modul=10_3&id=5, (Erişim tarihi: 25.10.2019); Koç, F. (2011). Türkiye kaplıcaları. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları; Ürer, H. (2009). Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla Salihli. Manisa: Salihli Belediyesi Kültür Yayınları; Yalçın, A. (2012). A’dan Z’ye Şifalı Kaplıcalar, İçmeler, Çamurlar, Güzellikler El Kitabı. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gürdoğan, A., ve Tetik, S. (2016). Salihli’nin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 6 (1): 59-68.