Küçük Çetmi Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2019
Ayvacık ilçesine bağlı Küçükçetmi Köyü’nün 1,5-2 kilometre kuzeydoğusunda Adatepe Köyü’ne bakan yamaçta yer almaktadır. İki adet kaynak yer bulunmakta; kaynaklar 40-42°C sıcaklıkta, 2,5-4 l/sn debidedir. Adını, mitolojideki güzellik tanrıçası Afrodit’ten almaktadır ve mitolojik bir hikayesi bulunmaktadır. Buna göre, Zeus hastalanan güzellik tanrıçası Afrodit’i yanından uzaklaştırmış, İda Dağı’nda bir mağaraya koymuştur. Bu mağarada, 41°C sıcaklıktaki suda yıkanan Afrodit’in, eski güzelliğine kavuştuğu ifade edilmektedir.
Kaplıca suyu doğal çıkışlıdır. Kaynak debisi 6,5 l/sn.’dir ve sondaj yapılmadan bu haliyle 2.808 kişi/gün banyo kapasitesine sahiptir. Su sıcaklığı 41oC’dir. Su, sodyumlu, kalsiyumlu, klorürlü, sülfatlı ve hidrokarbonatlı bir sudur. Banyo kürlerine elverişlidir. Küçükçetmi Kaplıcası Tesisleri yeşillik bir alan üzerinde yer almaktadır. Bu yüzden dinlenme tesisi olarak da kullanılabilmektedir. Tesislerde hamam, otel ve havuzlar bulunmaktadır.
Referanslar
Atay, L., Aksu M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu, https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkale-Turizm-Envanteri-Strateji-Calismasi.pdf, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Bucak, T. ve Özkaya, E. (2013). Çanakkale İlinin Termal Turizm Potansiyeli, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5 (2): 7-23; Güney Marmara Kalkınma Ajansı (2011). Çanakkale Turizm Çalıştayı Raporu, https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkalede-Turizmin-Bugunu-ve-Gelecegi.pdf, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Güvenç, C. (2007). Türkiye’deki Termal Turizm Tesislerinin Planlama vee Tasarım İlkelerine İlişkin Bir Model Önerisi: Çanakkale Örneği (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.