Konya Etliekmek
Gastronomi Türk Mutfağı Doğal ve Kültürel Miras Anadolu Mutfağı Coğrafi İşaretli Ürün
-
2024
Konya Etliekmek: Konya mutfağına ait, kendine has bir kıymalı iç karşımı olan ve özel taş fırınlarda pişirilen ince hamurlu açık pide çeşidi. Konya mutfağına ait, kendine has bir kıymalı iç karşımı olan ve özel taş fırınlarda pişirilen ince hamurlu açık pide çeşidi. İç malzemeleri, domates, kıyma, soğan, yeşil biber ve maydanozdan oluşmaktadır. Konya Etliekmek, 1200’lü yıllardan itibaren Konya’da üretilmektedir. 1923 yılında Konya Kebapçılar Çarşısı’nda kayıt altına alınıp, daha fazla tanınmaya başlanmıştır. Konya dışında Sivas, Kastamonu gibi illerde “etliekmek” adı altında pideler üretilmiş olsa da orijinal olarak kabul edilen ürün Konya iline aittir ve coğrafi tescillidir.
Konya ilinin, bamya çorbası, etli düğün pilavı ve peynir şekeri gibi coğrafi işaret almış birçok yöresel ürünü vardır fakat Konya Etliekmeği bilinirlik ve ürün bakımından diğerlerinden farklıdır. Konya Etliekmeğine benzeyen pide türü yiyecekler Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılmaktadır fakat bu ürün, dünyada ve Türkiye’de özgün, kendine has bir lezzet olarak bilinmektedir. Bu durumun Konya ilinde fırıncılığın çok eski zamanlardan beri var olması ve geleneksel usta-çırak ilişkisinin halen devam etmesinden olduğu düşünülmektedir.
Konya Etliekmeği hazırlamak için şu malzemeler gerekmektedir:
Hamuru için; ılık su (bir buçuk su bardağı), kuru maya (üç buçuk-dört su bardağı), sıvı yağ (iki yemek kaşığı), tuz (1bir tatlı kaşığı)
İç harcı için; yağlı dana kıyma (400 gram), soğan (bir adet), domates (bir adet), yeşil biber (bir adet), maydanoz (1/4 demet), tuz (bir çay kaşığı), karabiber (1bir tatlı kaşığı), sıvı yağ (üç-dört yemek kaşığı)
Hazırlanışı: Unun bir kısmı derin bir kaba hamur için konulur. Üzerine maya, ılık su ve tuz ilave edilerek yoğurulur. Arta kalan un da kontrollü bir şekilde elenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur, yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra 30 dakika mayalanmaya bırakılır. İç harcı hazırlanırken, kıyma uygun bir kaba alınır ve soğan, biber ve domates doğranarak eklenir. Gerekli baharatlar eklenerek karıştırılır. Elde edilen hamur 4dört eşit parçaya bölünür ve ince uzun bir biçimde (veya oval biçimde) açılır. Diğer kapta hazırlanmış olan iç harcı hamurun üstüne yayılır ve önceden ısıtılmış fırına konur. Yaklaşık on-on beş akika. pişirilir. Dilimlenerek servis edilir.
Referanslar
Hürriyet Gazetesi, https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-etli-ekmek-800-yildir-konyada-uretiliyor-41043881/1, (Erişim tarihi 22.02.2024); Seçim, Y. (2018). Yöresel bir ürün olan Konya etliekmeği ve genel özellikleri hakkında nitel bir çalışma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(4): 197-209; Sormaz, Ü., Madenci, B. A. ve Yılmaz, M. (2020). Konya İli gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi. International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal, 6(28): 115-129; Yemek Dergisi, https://yemek.com/etli-ekmek-mekanlari/, (Erişim tarihi: 22.02.2024); Yemek Dergisi, https://yemek.com/tarif/etli-ekmek, (Erişim tarihi: 22.02.2024).